Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista – Danielsson tvåa

Europaparlamentarikern Heléne Fritzon blir Socialdemokraternas ansikte utåt i nästa års val till Europaparlamentet. ”Min absoluta målsättning är att Socialdemokraterna ska stärka sin position”, säger hon till Altinget.

Heléne Fritzon får återigen toppa Socialdemokraternas EU-valsedel. Johan Danielsson blir partiets andranamn.
Heléne Fritzon får återigen toppa Socialdemokraternas EU-valsedel. Johan Danielsson blir partiets andranamn.Foto: Anders Wiklund/TT
Axel Hyttnäs Telin

Socialdemokraterna toppar sin EU-valsedel med Heléne Fritzon, EU-parlamentariker sedan 2019 och tidigare migrationsminister i Stefan Löfvens regering. Med sig får hon Johan Danielsson, även han tidigare statsråd, som andranamn på listan.

– Jag är väldigt stolt och hedrad att återigen ha fått mitt partis förtroende att leda de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet, säger Heléne Fritzon till Altinget.

Heléne Fritzon vill se ett ännu mer enat Europa, särskilt med tanke på Vladimir Putin och Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Det är andra valet i rad som Socialdemokraterna toppar listan med Fritzon. Förra gången fick hon minst andel personkryss någonsin av ett socialdemokratiskt toppnamn. Samtidigt ställer Miljöpartiet upp med kryssmagneten Alice Bah Kuhnke och tidigare språkröret Isabella Lövin. Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt har också gett sig in i leken.

Hur ska S göra för att inte tappa väljare till MP och V?

– Vi socialdemokrater går alltid till val som ett parti. Med de skånska rötter som jag har bedrev vi inte någon krysskampanj, utan vi gick till val fullt ut med att vi företräder det socialdemokratiska partiet, säger Fritzon.

Hon hoppas också att hon är en mer känd EU-politiker i dag än 2019, när hon var ny kandidat.

– Min absoluta målsättning är att Socialdemokraterna ska stärka sin position, och skulle det innebära att fler också kryssar för Heléne Fritzon så skulle jag naturligtvis bli väldigt glad för det.

LO-kandidaten

Tvåan Johan Danielsson är kanske mest känd för sin tid i Magdalena Anderssons enpartiregering, där han var bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Han är numera senior rådgivare hos fackorganisationen LO och har även fått deras stöd i EU-valet.

Hur ska du arbeta för LO som EU-parlamentariker?

– Om Europa ska kunna vara en kraft för sammanhållning i den oroliga tid vi är i nu, så kan inte EU vara en öppen marknad för gängen. En viktig del i att bekämpa den organiserade brottsligheten är att ge sig på den växande arbetslivskriminaliteten. Det är en viktig fråga för EU, Sverige och för alla löntagare som är organiserade i LO, säger Johan Danielsson.

Danielsson har även han erfarenhet som EU-parlamentariker, under lite mer än två års tid 2019-2021. Han säger att Europaparlamentet ger en stora möjligheter till att påverka.

– Under den korta period jag var där gick det att påvisa att man kan göra faktisk skillnad, bland annat med de nya reglerna för vägtransportmarknaden som nu ska garantera att inrikestrafiken i Sverige ska ske med svenska löner och arbetsvillkor, och att det ska vara slut med utnyttjande av människor på europeiska vägar.

Europaparlamentariker saknas

Europaparlamentarikerna Carina Ohlsson och Erik Bergkvist saknas på Socialdemokraternas lista. Bergkvist gick nyligen ut med att han har drabbats av cancer.

Ilan De Basso, som har varit EU-parlamentariker sedan 2021, återfinns först på sjätte plats.

Evin Incir föreslås som trea, medan riksdagsledamöterna Adnan Dirabi och Sofie Eriksson hamnar på fjärde respektive femte plats.

Uppsättningen är ett tillräckligt starkt lag för att S ska kunna locka väljare, enligt Johan Danielsson.

– Utan tvekan. Vi har den bästa listan och framför allt den bästa politiken för att sätta svenska folkets intressen först varje dag i Bryssel, precis som vi gör här i Sverige.

Socialdemokraternas EU-valsedel
  1. Heléne Fritzon, Europaparlamentariker
  2. Johan Danielsson, senior rådgivare LO, tidigare bostadsminister
  3. Evin Incir, Europaparlamentariker
  4. Adnan Dibrani, riksdagsledamot
  5. Sofie Eriksson, riksdagsledamot
  6. Ilan De Basso, Europaparlamentariker
  7. Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU
  8. Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog
  9. Tajma Sisic, tidigare distriktsordförande SSU Kronoberg
  10.  Sarkis Khatchadourian, tidigare distriktsordförande SSU Stockholms län

Nämnda personer

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

Johan Danielsson

Kandidat till EU-parlamentet (S)
Pol. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00