Facklig kritik mot regeringens sekretessplan

INSYN. Skyddet för offentligt anställda ska stärkas genom att sekretessbelägga hemadresser och privata telefonnummer, enligt regeringens planer. Men förslaget får kritik från de anställdas fackförbund. ST anser att det är ett hastverk som hindrar insyn i offentlig verksamhet. Och TCO uppmanar regeringen att tänka över frågan på nytt.

Per-Anders Sjögren

Det är en stor förändring mot vad som gäller i dag och en inskränkning av offentlighetsprincipen. 

Domstolsverket om justitedepartementets förslag

Tidigare i år föreslog en utredning inom justitiedepartementet att uppgifter hos offentliga arbetsgivare om de anställdas privata telefonnummer, personnummer och hemadresser ska skyddas av sekretess. Målet för lagändringen är att

Dokumentation

Förslaget

I promemorian föreslog justitiedepartementet att offentlighets- och sekretesslagen ska ändras så att skyddet för offentliganställdas personliga uppgifter byggs ut och ska gälla för alla offentliganställda. Det handlar bland annat om bostadsadress, privata telefonnummer, personnummer, foton och uppgifter om närstående till den anställde. Enligt förslaget ska sekretess vara huvudregel för uppgifterna och enligt planerna ska de nya reglerna träda i kraft den 1 januari nästa år.

”Att offentligt anställda inte kan skyddas från att utsättas för trakasserier i sin bostad eller på sin privata telefon är inte rimligt. Att införa ett starkare sekretesskydd för hemadress, privata telefonnummer och andra privata kontaktuppgifter samt uppgifter om närstående är ett enkelt och rimligt sätt att skydda mot hot och trakasserier”, skrev departementet i promemorian.
Förslaget innebär en begränsning i offentligheten hos myndigheterna men justitiedepartementet menar att skyddet för de anställda integritet väger tyngre än medias insyn. Mediernas möjlighet att fullgöra en samhällskritisk rapportering utifrån allmänna handlingar får alltjämt anses vara tillgodosedd, enligt promemorian.

Sekretessen ska inte gälla uppgifter som är relaterade till tjänsten eller beslutsfattande. Uppgifter som gör det möjligt att nå en anställd på arbetsplatsen, uppgifter om lön och anställningstid eller namnet på den anställde kan inte heller sekretessbeläggas, enligt förslaget.


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00