Sverige tar sats för att stärka EU:s djurskydd

Näringsdepartementet har samlat svenska aktörer på djurskyddsområdet till möte i vad man kallar en nationell kraftsamling. Man hoppas att Sverige därmed ska få mer tyngd när frågan diskuteras i Bryssel.

Foto: European Union 2014/Flavia Camilleri
Andreas Liljeheden

– Det är tydligt att alla har en hög ambition och en vilja att förbättra för djuren i EU, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige till Altinget.

Han var en av dem som var med på tisdagens möte som arrangerades av landsbygdsminister Sven-Erik Buchts statssekreterare, Elisabeth Backteman. Tanken var att aktörer som arbetar med djurhantering och djurrättsaktivister skulle snacka ihop sig på nationell svensk nivå och att det i sin tur skulle stärka Sveriges inflytande i EU:s plattform för djurskydd.

Efter påtryckningar från Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna har EU-kommissionen startat ett forum där man ska utbyta erfarenheter för att stärka djurskyddet inom EU där reglerna för hantering av djur skiljer sig från land till land.

Saknas kunskap och erfarenhet

EU-plattformen för djurskydd ska ha sitt första möte i juni. Då kommer Roger Petterssons organisation sitta med vid diskussionsbordet. Han tror att det kommer blir mer än bara en pratklubb och att det faktiskt kommer ge konkreta resultat, bland annat genom en bättre efterlevnad av de regler som finns kring djurskydd.

– Jag tror att det i flera medlemsstater saknas både kunskap och praktisk erfarenhet om hur man ska hålla djur för att man ska uppfylla de krav som finns i direktiven. Så utbytet är en väldigt viktig del, säger han.

Även på lantbrukarsidan är man positiv, både till att den svenska regeringen driver på och EU:s nya plattform. Erika Brendov, djurskyddsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, menar att de svenska aktörerna kan bidra med mycket eftersom Sverige generellt har kommit ganska långt på området.

– Till exempel när det gäller att inte klippa grissvansar. Men Sverige kan också bidra med att informera om bedövad slakt. Vi är det enda landet som har 100 procent bedövad slakt, säger Erika Brendov till Altinget.
Men förutom en bättre efterlevnad behövs också tuffare regler liksom helt nya lagar på områden som idag är oreglerade.

– Det finns områden där det helt saknas regler idag och där behöver vi detaljregler. Till exempel vad gäller mjölkkor och det har den svenska regeringen tagit upp. Det är bra att man är pådrivande för ett starkare djurskydd, säger Roger Pettersson på World Animal Protection Sverige.

Federley: ”regeringen är passiv”

Fredrick Federley (C) som bland annat jobbar med djurskydd som EU-parlamentariker tycker dock inte att den svenska regeringen gör tillräckligt.

– De säger att de driver på och det säger Bucht till mig också när han ringer till mig emellanåt. Men vi ser fortfarande inga resultat, säger Fredrick Federley till Altinget i Bryssel.

Han pekar framförallt på problemet med att de regler som finns inte efterlevs och han nämner de rapporter som flera djurrättsgrupper presenterade förra året där det framkom att djur far väldigt illa när de fraktas genom EU till Turkiet för slakt och sedan tillbaka till Europa som köttprodukter.

– Det är ett nattsvart exempel på hur medlemsländerna inte gör det de borde göra. Det är deras ansvar att kontrollera och utlägga viten. Vad man har kunnat se har ingenting gjorts från Rådets (medlemsländernas) sida för att reglerna ska efterlevas och den svenska regeringen har varit väldigt passiv i de här frågorna, säger han.

Dokumentation

Djurskydd i EU

EU:s djurskyddsregler omfattar skötsel, transport och slakt av djur. De säger bland annat att djur ska tas om hand av professionella skötare, få tillräckligt med mat, vila och utrymme. Reglerna är ofta minimikrav och medlemsländer kan ha tuffare lagar på hemmaplan vilket är vanligt i Sverige. Det innebär dock att reglerna kan skilja sig från ett EU-land till ett annat.


EU-plattform för djurskydd

EU hade en handlingsplan för djurskydd åren 2012-2015. Någon ny har inte tagits fram. Däremot inrättade EU-kommissionen i januari 2017 en plattform för djurskydd där berörda aktörer i olika EU-länder ska träffas för att utbyta erfarenheter. Plattformen ska ha sitt första mötet i juni. Svenska näringsdepartement har inför mötet samlat nationella aktörer i syfte att enas om en gemensam position och därmed stärka Sveriges tyngd på EU-nivån.

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00