Regeringen får stryka utsläppsrätter

KLIMAT. Regeringen ska få riksdagens tillåtelse att annullera överblivna utsläppsrätter, anser miljö- och jordbruksutskottet. Men Alliansen poängterar att det är en meningslös åtgärd.

Johanna Alskog
Fakta
Alliansregeringen sålde vid ett tillfälle överblivna utsläppsrätter, för 38 miljoner kronor. Ett beslut som Centerledaren Annie Lööf nyligen beklagade i Ekots lördagsintervju.

Regeringen bör få tillåtelse att stryka de överblivna utsläppsrätterna från Kytotoprotokollet. Det anser miljö- och jordbruksutskottet. Men Sverigedemokraterna är emot ett sådant beslut. Och Alliansen poängterar i en reservation, utan yrkande, att beslutet är meningslöst.

En annullering är utan påverkan för såväl budget och klimat eftersom det inte längre finns någon marknad att sälja utsläppsrätterna på, förklarar Alliansen i reservationen. Detta på grund av att en grupp länder inom Kyotoprotokollet år 2012 vid klimatförhandlingarna i Doha kom överens om att inte köpa överblivna utsläppsrätter. "Det viktiga beslutet var det som togs i Doha." skriver Alliansens ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet.

Detta har även regeringen noterat i sin budgetproposition, men vill trots allt få bemyndigande att stryka utsläppsutrymmet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00