Nödvändig paus enligt Skogsstyrelsens gd

SKOG. Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvists besked om att pausa all inventering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige har mötts med ramaskri och avgångskrav från miljöorganisationerna. Själv säger han att det helt enkelt är nödvändigt att hitta en bättre metod än den som används i dag.

Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.Foto: Skogsstyrelsen
Johanna Alskog

– Jag hade inte väntat mig så starka reaktioner, det kan jag ärligt säga.

Det säger Skogsstyrelsens generaldirektör till Altinget angående den häftiga kritik som har riktats mot myndighetens beslut att ta paus i inventeringen av nyckelbiotoper i ett antal kommuner i nordvästra Sverige. Greenpeace kräver att beslutet ska dras tillbaka, annars bör Sundqvist avgå. Naturskyddsföreningen har kallat beslutet för "ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige". Världsnaturfonden WWF kallar beslutet för "Skogsstyrelsens reträtt".

Vill att det blir bättre

Herman Sundqvist vill inte kommentera vare sig avgångskrav eller de hårda omdömena från miljörörelsen. 

– Jag vill att det ska bli bättre. Vi behöver göra det bättre och jag vill rikta om fokus i debatten på det. Reaktionerna handlar främst om hur det ska bli nu, väldigt lite om den beskrivning jag ger om de problem och svårigheter som finns, säger han.

Fakta
Paus i arbetet med att inventera och avgränsa nyckelbiotoper gäller tills vidare i kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt delar av Torsby kommun.

Källa: Skogsstyrelsen

Det är miljöskandal utan dess like. Det här ger fri lejd till förstörelse av de sista riktiga skogarna i Sverige.

Lina Brunelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace, i ett uttalande om Skogsstyrelsens beslut

Svårigheterna handlar om att dagens metod för inventering och avgränsning av nyckelbiotoper inte är anpassad för skogarna i nordvästra Sverige. Till skillnad från övriga landet finns här stora sammanhängande områden med gammal skog, det gör att det är svårt för Skogsstyrelsen att avgränsa nyckelbiotoper. Att ha en nyckelbiotop på sina marker betyder inte ett formellt avverkningsstopp, men har blivit det i praktiken då begreppet har en stark status i de miljöcertifieringssystem som bolagen använder. 

– Sammantaget finns inte alls samma gränsdragningsproblematik i övriga Sverige. Det är viktigt att utreda en regionalisering av nyckelbiotopsbegreppet, säger han.

Kantig modell

Vi på Holmen tycker att det är bra att Skogsstyrelsen nu lägger fokus på att utveckla ett nytt arbetssätt för nyckelbiotopsinventering i området.

Sören Petersson, affärsområdeschef Holmen skog, i en skriftlig kommentar till Altinget

Dagens modell innebär att det endast finns två lägen: Skogsstyrelsen gör bedömningen att området inte är någon nyckelbiotop och normala krav på miljöhänsyn vid avverkning gäller eller Skogsstyrelsen gör bedömningen att området är en nyckelbiotop. Resultatet är att de antingen avverkas eller lämnas orörda. Herman Sundqvist säger att det finns behov av mellanlägen, där det går att kombinera förstärkt miljöhänsyn och skogsproduktion.

Skogsnäringen applåderar

Samtidigt som miljöorganisationerna kallar Skogsstyrelsens beslut för svek och fri lejd till förstörelse av de sista riktiga skogarna, så är skogsnäringen tillfreds och har kallat beslutet modigt.

– När Skogsstyrelsen säger att det inte fungerar, då måste vi hitta en annan metod, säger Rolf Edström, näringspolitisk kommunikatör på skogsägarföreningen Norrskog.

Han säger att användningen av begreppet nyckelbiotoper i nordvästra Sverige har blivit alltmer problematiskt med åren, av olika skäl.

– Om vi nu ska skydda skog så gäller det att hitta de områden som är mest skyddsvärda i varje landskap. Det är väldigt många utpekade nyckelbiotoper i de här områdena som är ganska lika. Det hamnar lite snett, om man skyddar lite schablonmässigt, säger han.

Ingen vilda västern

Skogsstyrelsen har klargjort för skogsnäringen att det gäller att sköta sig under pausen, enligt Edström.

 – Skogsstyrelsen är tydlig. Man förväntar sig av oss i branschen att vi hanterar det här på ett ansvarsfullt sätt. Det är en berättigad naturlig passning, säger han.

Men beslutet innebär inte att det öppnar upp för någon vilda västern, enligt honom.

– Man måste fortfarande samråda inför en avverkning om Skogsstyrelsen bedömer att det kan finnas höga naturvården, branschen kan inte löpa amok, säger han.

Arbetet har startat

Arbetet med att utveckla nyckelbiotopsbegreppet för nordvästra Sverige har inletts och en arbetsgrupp, där olika aktörer finns representerade, har haft sitt första möte. Att parallellt fortsätta inventeringarna skulle vara svårt, enligt Herman Sundqvist, då det är beslut som får stora konsekvenser för både naturvård och för markägare.

Han har inte hört någonting om att miljöorganisationerna skulle vara på väg att lämna arbetet.

– Det är jätteviktigt att de är med. Vi behöver deras kompetens och engagemang, säger han.

Rolf Edström säger även han att det vore olyckligt om de klev av.

Kritik från regeringsparti

Förutom kritiken från miljöorganisationerna, så anser Stina Bergström, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet, att Herman Sundqvist agerat felaktigt på flera sätt: "Ej en GD:s uppgift att påverka certifieringen, polarisera skogsdebatten och minska skogskyddet." skriver hon på Twitter.

– Jag har ingen kommentar till det, säger Herman Sundqvist.

Dokumentation

"Nyckelbiotoper är känsliga livsmiljöer för hotade och rödlistade arter.
En nyckelbiotop utgör ett område med en speciell naturtyp som har stor
betydelse för skogens flora och fauna. De arter som är knutna till dessa
biotoper tål inte konventionellt skogsbruk."

Källa: Skogsstyrelsen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00