Idé om prisreglering möter protester

ELAVTAL. Regeringens funderingar kring att skydda inaktiva elkunder med prisreglering stöter på patrull från Energimarknadsinspektionen och Konkurrensverket.

Johanna Alskog

En elkund som inte själv gör ett aktivt val ska skyddas från alltför höga elräkningar genom prisreglering, enligt ett förslag i en departementspromemoria från miljö- och energidepartementet.

Men regeringens överväganden att gå in och peta i elmarknaden får både Energimarknadsinspektionen och Konkurrensverket att vifta avvärjande. I sina remissyttranden avråder de båda myndigheterna å det bestämdaste att förslaget genomförs.

Sverige har en väl fungerande energimarknad, bland annat tack vare just avsaknad av prisregleringar, påpekar Konkurrensverket i sitt yttrande. Arbetet inom EU är inriktat på att systematiskt avveckla prisregleringar - för att få en bättre fungerande elmarknad.  Att Sverige nu skulle välja att gå in och börja prisreglera "innebär olyckliga avsteg från denna inriktning".

Konkurrensverket pekar också på att det som får elkunder att göra aktiva val, vilket är regeringens mål, är att det finns just tydliga prisskillnader.

Myndighet upprepar sina argument

Konkurrensverket anser att förslaget att på en konkurrensutsatt marknad införa regler om att elleverantör ska leverera el till ”skäliga villkor” (8 kap. 8 §) och att regeringen ges möjlighet att bestämma att en elleverantörs priser ”inte får överstiga vissa nivåer under en viss tid efter det att anvisning skett” (8 kap. 8 d §) innebär olyckliga avsteg från denna inriktning. 

ur Konkurrensverkets yttrande till miljö- och energidepartementet

Energimarknadsinspektionen (Ei) är inne på samma tankegångar.

- Vi tror inte att en prisreglering gynnar kunderna i längden. En reglering riskerar istället att leda till att fler kunder blir inaktiva på marknaden. Eftersom den anvisade elhandlaren ofta är ett företag i samma koncern som elnätsföretaget så bidrar förslaget även till försämrad konkurrens på marknaden, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Ei, i ett pressmeddelande.

Ei påminner regeringen om att myndigheten i flera rapporter har redogjort för "de stora nackdelarna med prisreglering på en konkurrensutsatt marknad". Och att det i detta fall inte står i proportion till de problem som regeringen är ute efter att åtgärda. Även Ei lyfter det faktum att EU är på väg åt motsatt håll, att minska prisregleringen, och att Norden är den del av marknaden som fungerar väl just tack vare frånvaron av prisreglering.

"Det är inte osannolikt att prisreglering kommer att förbjudas helt." skriver Ei apropå de signaler som har kommit från EU-kommissionen.

Advokatsamfundet varnar för bråk

Advokatsamfundet lyfter i sitt yttrande fram samma argument mot prisreglering som de två myndigheterna, men varnar också för långdragna och segslitna tvister om prisreglering införs och reglerna inte är tydliga nog, utan lämnar utrymme för tolkningar.

Regeringens promemoria publicerades den 11 mars och skickades ut på en mycket rask remissrunda, mindre än en månad fick instanserna på sig att lämna in sina synpunkter.

Dokumentation

"Regeringen ska få meddela föreskrifter om att de priser som en anvisad elleverantör tillämpar för leverans till en elanvändare inte får överstiga vissa nivåer under en viss tid efter det att anvisning skett."

Läs promemorian från miljö- och energidepartemenet Anvisade elavtal

Energimarknadsinspektionens yttrande

Advokatsamfundets yttrande

Konkurrensverket yttrande

Läs Altingets artikel om förslagen i promemorian.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00