HaV: Förvånande få anmälningar om miljöbrott

VATTENVERKSAMHET. Länsstyrelserna gör förvånande få anmälningar om miljöbrott utifrån sin tillsyn av vattenkraftverk, anser Havs- och vattenmyndigheten.

Foto: Fortum
Johanna Alskog

Länsstyrelsernas totalt 2 882 tillsynsärenden av vattenverksamheter år 2014 resulterade endast i 76 anmälningar om misstänkta miljöbrott. Det är förvånande få, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten i sin uppföljningsrapport av länsstyrelsernas tillsyn.

En förklaring kan vara att det kraftverket drivs utifrån historisk hävd eller att tillståndet är mycket gammalt, vilket gör det svårt att bedöma om det finns misstanke om miljöbrott, resonerar myndigheten i rapporten.

Länsstyrelserna missar avgiften

Även antalet ärenden där länsstyrelserna har beslutat om att ta ut tillsynsavgift är märkligt få, enligt Havsmyndigheten: 10 ärenden av 2 882. Det är inte troligt att 2 872 ärenden var obefogade klagomål. Vid de tillsynsärenden som resulterade i ett föreläggande – 815 ärenden – är klara fall för länsstyrelsen att kräva in en avgift, enligt Havsmyndigheten som uppmanar länsstyrelserna att se över sina rutiner.

Återkallande eller omprövning av tillstånd förekommer nästan inte alls, noterar Havsmyndigheten.

Tillsynsresurserna på länsstyrelserna är mycket begränsade i förhållande till antalet vattenkraftverk, dammar och andra vattenverksamheter som berörs. Det begränsar möjligheten att nå miljökvalitetsmålet om Levande sjöar och vattendrag, enligt Havsmyndigheten som anser att länsstyrelserna måste arbeta mer aktivt med att planera tillsynen för att den ska riktas mot rätt objekt.

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00