Debatt

Gardfjell: "Lagstifta om krav på kommunalt klimatarbete"

DEBATT. Det bör bli lagkrav att varje kommun bedriver ett systematiskt arbete för att minska utsläppen av växthusgaser. Samtidigt krävs att staten tar sitt ansvar för finansiering och samordning, skriver Maria Gardfjell, (MP), kommunalråd i Uppsala och sakkunnig i Miljömålsberedningen.

Foto: Foto: Uppsala kommun
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Maria Gardfjell (MP)

kommunalråd i Uppsala, sakkunnig i Miljömålsberedningen

När Sverige ska nå skärpta klimatmål räcker det inte att kommunerna är med på båten. De måste ro den. Den lokala nivån har redan en lång rad verktyg som är avgörande för klimatomställningen. Många svenska kommuner ligger i internationell framkant med tuffa klimat- och energimål och ambitiösa åtgärder. Uppsala ställde i vintras in siktet på att bli fossilfritt 2030 och klimatpositivt 2050.

Krävs större statligt ansvar

Men potentialen är ännu större. För att kommunernas roll i klimatomställningen ska kunna tas tillvara på bästa sätt krävs, paradoxalt nog, ett större statligt ansvar. Finansiering och samordning är två områden där kommunerna inte kan nå hela vägen på egen hand.

Lagstiftning är ytterligare ett område. Alla kommuner vill ha en ekonomi i balans men eftersom det är en sådan avgörande fråga ur ett såväl nationellt som lokalt perspektiv finns det ändå tvingande regler för kommunernas budgethantering. På så vis försäkras att frågan prioriteras. Klimatarbetet bör få samma ställning genom att det blir obligatoriskt för kommunerna att bedriva ett systematiskt arbete för att minska utsläppen av växthusgaser.

Kommunala självstyret grunden

Men kommunerna har väldigt olika förutsättningar. Vissa har stora industrier, andra mycket jordbruk. Vissa är tätbefolkade, andra glesa. Det fina med det svenska systemet med starka kommuner är att detta inte är något problem. Kommunerna kan och ska själva få avgöra hur arbetet ska läggas upp, utifrån sina egna förutsättningar. Det kommunala självstyret är grunden.

Att kommunerna har skilda förutsättningar sätter också fingret på statens ansvar för finansiering och samordning. Få eller inga svenska kommuner kan på egen hand göra de investeringar som krävs – även om de mycket väl vet vilka dessa är. Regeringens stadsmiljöavtal och Klimatklivet är två mycket välkomna budgetsatsningar. Men de måste stärkas ytterligare för att möjliggöra de stora projekt som krävs: hållbar stads- och landsbygdsutveckling, spårvägsutbyggnad i städerna, storskaliga solenergi- och vindkraftsparker med mera.

Gemensamt rapporteringssystem behövs

Kommuner som drar framåt var och en för sig är bra, men om vi kan dra framåt tillsammans är det ännu bättre. Här behövs statlig samordning, inte minst i form av ett gemensamt rapporteringssystem för alla kommuner och landsting. I dagsläget blir jämförbarheten lidande eftersom kommuner mäter och redovisar sina utsläpp på många olika sätt. Gemensam statistik skulle även fungera som en sporre för kommunerna.

Parisavtalet är den grund vi har för att skärpa Sveriges klimatpolitik. Jag välkomnar att det nu finns en bred politisk uppslutning bakom Miljömålsberedningens förslag om att Sverige ska få en klimatlag, att ett klimatpolitiskt råd ska inrättas och att klimatmålen skärps. Nu är det tid för kommunerna att beredas plats på arenan.

Dokumentation

Debattserie om kommunerna och klimatpolitiken

Kommunerna är en avgörande pusselbit för att riksdagspartiernas nya klimatöverenskommelse ska uppnås. Altinget Miljö&Energi låter ett antal kommunalråd lyfta fram vad de förväntar sig av regeringen, riksdagen och Miljömålsberedningen.

Läs tidigare debattartiklar:

"Transportplanen måste utgå från klimatmålen"
Regering och riksdag måste se till att Trafikverkets planering utgår från klimatmålen. Och det måste ske nu när Trafikverket ska arbeta fram den nationella transportplanen för 2018-2029, skriver Torbjörn Nilsson (MP), miljönämndsordförande i Karlstad kommun.

"Vi måste satsa på hållbara transporter"
Staten bör vara en föregångare och visa vägen för både kommuner och regioner i omställningen av transportsektorn. Det skriver Fredrik Winberg (S), ordförande i Klimatberedningen i Kristianstad kommun, och påminner om Sveriges goda förutsättningar för att fasa ut de fossila bränslena.

Kommunpolitiker? Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00