EU-länderna ska tvingas ut på GMO-banan

EU. EU-kommissionen vill inte bli sittande med kontroversiella GMO-beslut i knäet och föreslår nya omröstningsregler. Men det löser inte de verkliga problemen kring genmodifierade grödor, anser både LRF och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Johanna Alskog

Man måste våga ta politiskt ansvar och ta fram ett regelverk som gagnar förtroendet för EU-systemet, för forskning och utveckling och ger en trygg miljö

Jan Eksvärd, expert för LRF

EU-kommissionen upplever att många medlemsländer väljer att lägga ner sina röster när det kommer till kontroversiella beslut om genmodifierade grödor och växtskyddsmedel. På så vis hamnar politiskt känsliga beslut istället i

Dokumentation

Tre oavgjorda ärenden i januari

Senast i slutet av januari blev tre kommittéomröstningar om genmodifierade grödor utan avgörande på grund av nedlagda röster. Sverige lade dock inte ned sin röst, utan röstade ja i ett ärende och nej i två. Riksdagsledamot Åsa Coenraads (M) som har ifrågasatt Sveriges agerande, att rösta nej utan att rådgöra med riksdagen, säger om de nya röstningsreglerna att det är bra med ökad öppenhet.

– Det är rimligt med ökad transparens. Regeringarna ska också följa det som riksdagen beslutar, säger hon till Altinget.

LÄS OCKSÅ: Goda grunder för GMO-nej enligt Skog

Miljöminister Karolina Skog ansåg att det fanns goda grunder för att rösta nej till de två grödorna, trots att EU:s livsmedelsmyndighet hade gett grönt ljus.

– Eftersom frågan är så känslig, hade det varit bättre att förankra den i riksdagen, säger Åsa Coenraads.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00