Debatt

"En försäljning är förödande och odemokratisk"

DEBATT. Regeringen är på väg att ta ett förödande beslut för vårt klimat och den vill göra det bakom stängda dörrar, anser Annika Jacobson, chef för Greenpeace, om planerna att sälja Vattenfalls brunkolsverksamhet. 

<div><b>Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, anser att en försäljning av statliga Vattenfalls kolkraftverk kan bli förödande.&nbsp;En försäljning är betydligt sämre både för miljön och för invånarna i regionen jämfört med om Vattenfall avbryter expansionen.&nbsp;</b></div>
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, anser att en försäljning av statliga Vattenfalls kolkraftverk kan bli förödande. En försäljning är betydligt sämre både för miljön och för invånarna i regionen jämfört med om Vattenfall avbryter expansionen. 
Foto: Bild: Greenpeace
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Annika Jacobson

Chef för Greenpeace i Sverige

Häromveckan sa Ibrahim Baylan i en intervju med Altinget att en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet inte är en riksdagsfråga. Att regeringen vill ta beslutet utan insyn från riksdagen och allmänheten är upprörande av många anledningar. Beslutet gäller en jätteaffär med stora risker för både miljön och ekonomin. Det som sägs vara ett sätt att ta ansvar för klimatet visar sig tvärtom vara negativt och antagligen en förlustaffär, kanske av Nuon-format. En sådan affär måste vara demokratiskt förankrad.

Europas smutsigaste kraftverk

I tjugo år har statliga Vattenfall ägt några av Europas största och smutsigaste kolkraftverk. Tillsammans släpper de ut mer koldioxid än hela Sverige och bolaget planerar dessutom en expansion. Nya gruvor ska öppnas, en yta stor som Stockholm med närförorter ödeläggas, 3 000 människor flyttas från sina hem och en miljard ton koldioxid släppas ut.

Alla fakta måste upp på bordet och de miljömässiga och finansiella konsekvenserna av affären måste utredas i sin helhet. 

Den senaste tiden har kritiken blivit ett problem för företagets ledning och regeringen. Deras lösning är att snabbt och utan debatt sälja kraftverken. En försäljning är dock betydligt sämre både för miljön och för invånarna i regionen jämfört med om Vattenfall avbryter expansionen. Många av kraftverken är gamla och hälften når slutet av sin tekniska livslängd under perioden 2020-2030. De kommer då att stängas om bolaget avstår från nyinvesteringar. I takt med detta minskar utsläppen och kolet i de nya gruvorna kommer inte att behövas.

En försäljning är att hoppa ur askan i elden

En ny ägare skulle däremot troligen investera i uppgraderingar av kraftverken, riva byarna, öppna de nya gruvorna och, genom att driva kraftverken längre, öka koldioxidutsläppen. Skillnaden mellan dessa alternativ är 100 kvadratkilometer ödelagd mark, tre rivna byar och utsläpp på ungefär en miljard ton koldioxid. Att sälja kraftverken är därmed långt ifrån någon ”lösning”, det är att hoppa ur askan i elden.

För att lösa sitt “imageproblem”, för att använda bolagets ordförande Lars G Nordströms egna  ord, är Vattenfalls ledning nu på väg att bidra till ökade klimatutsläpp och riskera en ny förlustaffär i Nuon-klass. Och regeringen går helt på deras linje.

Greenpeace är emot en försäljning eftersom det skulle leda till ökade utsläpp av växthusgaser, ödeläggelse av skog, våtmarker och byar där tusentals personer har sina hem. Kolet måste istället stanna i marken.

Fakta måste upp på bordet

Det är svårt att förstå hur något politiskt parti kan förespråka en försäljning. Men oavsett sakfrågan är det oacceptabelt att ett så viktigt beslut fattas bakom regeringens stängda dörrar. Alla fakta måste upp på bordet och de miljömässiga och finansiella konsekvenserna av affären måste utredas i sin helhet. Som svenska medborgare är vi alla delägare i Vattenfall. Vi har alla rätt att genom riksdagen kunna ta del av beslutets konsekvenser och ta ställning till affären.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00