Praktiska problem med flyktingavtal

EU. Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet är på plats. Nästa steg är att få det att fungera i praktiken och att ge stöd till Grekland.

Foto: Foto: European Union
Per-Anders Sjögren

På det senaste toppmötet enades EU och Turkiet om ett omfattande avtal för flyktingmottagning. I stora drag går överenskommelsen ut på att Turkiet ska ta tillbaka migranter som har tagit

Dokumentation

Här är avtalet viktigaste delar

1 mot 1
Turkiet har sagt ja till att ta tillbaka alla irreguljära migranter som kommer till de grekiska öarna. För varje syrier som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet åtar sig EU-länderna att ta emot en syrier som i dag finns i läger i Turkiet. De syrier som skickas tillbaka till Turkiet hamnar längst bak i kön för vidarebosättning i EU.

Rättsgarantier för asylbehandling
Turkiet förpliktar sig till att anpassa sin asyllag så att den avspeglar FN:s flyktingkonvention, som landet bara delvis har tillträtt.

Mer hjälp till Grekland
EU-ledarna lovar att med kort varsel leverera alla nödvändiga resurser inklusive gränsvakter, asylexperter och tolkar för att bemanna de centra som ska ansvara för asylbehandlingen. Det rör sig om runt 4 000 personer.

Press för att betala ut pengar
EU-länderna lovar att betala ut de tre miljarder euro som de redan en gång har lovat Turkiet. Pengarna ska användas som stöd till flyktingar i landet. Därutöver får Turkiet löfte om ytterligare tre miljarder när de första pengarna har använts.

Visumliberalisering
EU åtar sig att snabba på processen för att öppna för visumfrihet för turkiska medborgare i slutet av juni. Men Turkiet måste först leva upp till alla 72 krav som följer av visumavtalet.

Medlemsförhandlingar
Före utgången av juni månad ska ett nytt kapitel öppnas i EU:s förhandlingar om medlemskap med Turkiet. Det gäller kapitel 33 som omfattar budgetfrågor och ländernas inbetalningar av moms och tullavgifter till EU-budgeten.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00