Parlamentet säger ja till nya upphovsrättsregler

KORTNYTT. EU-parlamentet har röstat ja till länkavgift och upphovsrättsfilter. Flera svenska parlamentariker uttrycker stark kritik mot förslaget. 

Amanda Bergland

Sammanlagt röstade 438 ledamöter för, 226 mot och 39 lade ner sina röster i EU-parlamentets omröstning om upphovsrätten på nätet. 

Röstningen innebär att förhandlingar om det omstridda förslaget kommer att inledas med EU:s ministerråd innan ett slutgiltigt beslut fattas. 

– Jag är väldigt glad över att det, trots den starka lobbykampanjen från internetjättar, nu finns en majoritet i kammaren som ställt sig bakom behovet av att skydda principen om rättvis lön för europeiska upphovsmän, sa föredraganden, den tyske kristdemokraten Axel Voss i ett pressmeddelande.

Flera av de svenska EU-parlamentarikerna har uttryckt sig kritiskt till förslaget.

"Röstade just emot #copyrightdirective i Europaparlamentet. Vi behöver en modern upphovsrätt som främjar innovation och internetfrihet samtidigt som skaparna blir ordentligt ersatta för sitt arbete", skriver parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) på Twitter.

Även EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) är kritiskt till förslaget. 

"En riktigt dålig dag för internet. Upphovsrättslobbyn vann det här slaget och länkavgifter och uppladdningsfilter är att vänta.", skriver han på Twitter. 

Nämnda personer

Anna Maria Corazza Bildt

Tidigare Europaparlamentariker (M), kandidat (L) till Europaparlamentsvalet
Statskunskap (Universitet i Rom), konflikthantering (University of San Diego), strategiska studier (Columbia University)

Max Andersson

Tidigare Europaparlamentariker (MP)
Biologi (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00