Danmarks försvarsminister återvänder till politiken efter sommaren

Sedan i början av februari har Jakob Ellemann-Jensen, Danmarks vice statsminister och försvarsminister, varit sjukskriven för stress. Nu är han på väg tillbaka, men missar viktiga försvarsförhandlingar.

Jakob Ellemann-Jensen utsågs till vice statsminister och försvarsminister efter det danska valet i höstas.
Jakob Ellemann-Jensen utsågs till vice statsminister och försvarsminister efter det danska valet i höstas.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Från och med den 1 augusti är Jakob Ellemann-Jensen tillbaka som vice statsminister, försvarsminister och partiledare för Venstre.

Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Jag kan berätta för er, att jag är fast besluten att återvända som ordförande för Venstre, försvarsminister och vice statsminister. Efter samråd med de läkare och psykologer som jag pratar med har jag bestämt mig för att komma tillbaka den 1 augusti, när den nya politiska säsongen börjar”, skriver han i sitt inlägg.

Därmed lägger han locket på spekulationerna om att han skulle återvända i alla de tre roller han lämnade i samband med sin sjukskrivning den 6 februari.

Ska hållas informerad

Själv bekräftar Ellemann att han är på bättringsvägen men att han hade hoppats att han skulle kunna vara tillbaka från sin sjukskrivning tidigare än den 1 augusti.

Men rekommendationer från de experter som han konsulterar regelbundet betonar att hans fullständiga tillbakagång får vänta något. I stället väntar nu en gradvis upptrappning för partiledaren.

”I politiken kan du inte vara med på nedsatt tid - antingen är jag där, eller så är jag det inte. Så jag ska vänta tills jag är redo”, skriver han.

Upptrappningen innebär att Ellemann kommer att hållas informerad på olika nivåer inom en snar framtid, enligt vice partiledare Stephanie Lose.

Missar försvarsförhandlingarna

Ellemanns återkomst den 1 augusti innebär att han missar de kommande förhandlingarna om den nya försvarsuppgörelsen. I stället kommer de skötas av tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Enligt honom är ambitionen att nå en ramuppgörelse innan sommaruppehållet. Således blir det hans uppgift att landa den uppgörelse som Jakob Ellemann framöver får i uppdrag att implementera.

Artikeln är översatt och delvis omarbetad från Altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00