Debatt

"Trä enda förnyelsebara byggnadsmaterialet"

DEBATT. Ska vi öka takten på bostadsbyggandet och nå målet om ett koldioxidneutralt Sverige år 2045 måste vi börja bygga mer i trä. Det skriver Arne Olsson, vd Folkhem Trä.

Arne Olsson, vd Folkhem Trä
Arne Olsson, vd Folkhem TräFoto: Folkhem
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Arne Olsson
vd Folkhem Trä

Träd gör skillnad.

I denna korta mening ryms mycket sanning, så mycket mer än vad dom flesta orkar förstå. Flödet av artiklar på medias debattsidor om ämnet skog och trä ökar stadigt. Om man är positiv till sin läggning så skulle det kunna innebära att insikten om hur vi på ett bra och klokt sätt kan hjälpa till med att minska klimathotet äntligen slagit rot hos våra beslutsfattare.

Tyvärr är nog inte fallet så. Vi har politiker, och förstås andra, som envetet tjatar om två saker, det skall byggas 710 000 nya bostäder på 10 år och Sverige skall vara åtminstone koldioxidneutralt 2045. Detta är en omöjlig ekvation att klara ut, en stor paradox, som bara leder till ännu mer utsläpp.

Stora utsläpp från byggen

Flyget som alla jagar som den stora källan till världens globala utsläpp står för cirka 2,5 procent av samtliga växthusgasutsläpp, varken mer eller mindre. Cementindustrin står för cirka 5 procent, inget annat, med andra ord dubbelt så mycket som flygsektorn, varför hör vi ingen minister prata om detta?

Om vi till detta lägger att hela byggbranschen står för nästan 50 procent av världens samtliga utsläpp och att 80 procent av dessa utsläpp uppstår i produktionsfasen, inte i driftskedet som många fortfarande tror, då borde det väl vara dags att börja fundera på vad vi håller på med.

Vi har en skog som växer med 120 miljoner kubikmeter, om året, fullt med träd som binder koldioxid samtidigt som de producerar syre till oss människor. Om vår nuvarande skogsindustri använder sig av 70 procent av denna årliga tillväxt så återstår det 36 miljoner kubikmeter att dela på.

"Trä gör jobbet åt oss"

Den stora fördelen med att använda detta trä i husbyggandet är ju att trä gör jobbet åt oss genom att just ”äta” upp koldioxiden. Ett hus byggt i korslimmat trä kompenserar för tre hus byggda på traditionellt vis i stål och betong. Det skulle rent matematiskt innebära att 130 000 av de kommande bostäderna måste byggas i trä om det överhuvudtaget ska gå att prata om att nå det klimatneutrala målet.

130 000 bostäder kräver ungefär 130 000 000 kubikmeter trä, det vill säga 13 miljoner kubikmeter per år i 10 år, en tredjedel av den tillväxt som vi inte utnyttjar årligen och som samtidigt minskar våra utsläpp i Sverige med 26 miljoner ton per år, det motsvarar hälften av landets årliga utsläpp, det kallas att göra skillnad.

"Det mesta kommer att ta slut, utom våra skogar"

Intressant vore förstås att få veta hur de som tycker att vi skall bevara alla våra skogar tänker? Att fortsätta bygga våra samhällen på samma sätt som vi gör idag kommer troligtvis bara att innebära att vi inom överskådlig tid, några hundra år, inte har några skogar kvar att bekymra oss över. Öknarna och sumpmarkerna kommer att breda ut sig.

Dessutom ger det oss en möjlighet att stoppa den negativa utvecklingen av Overshootingday, som innebär att vi med stor entusiasm håller på att göra slut på vår planets resurser. Det mesta kommer att ta slut, utom våra skogar.

Trä är det idag enda kända förnyelsebara byggnadsmaterialet. Om vi sköter om våra skogar så har vi stora möjligheter att bygga upp våra drömmar, Det hållbara samhället.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected].



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00