Terrorresor ska straffas

BROTT. Det ska vara straffbart att resa utomlands för att begå terrordåd eller delta i terroristutbildning, enligt ett utredningsförslag. Regeringen vill ha reglerna på plats till årsskiftet. Nästa steg är att ta ställning till om den som krigar för en terroristorganisation ska straffas.

Per-Anders Sjögren

Enligt Säkerhetspolisen har minst 300 personer från Sverige rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). Justitieminister Morgan Johansson (S) är tydlig med att de som deltar i terrordåden ska dömas till fängelse.

– De som reser gör det med öppna ögon och kan inte hävda att de inte visste vad det var de deltog i. Då får de också ta konsekvenserna och det finns inga skäl till att lägga fingrarna mellan, sade Johansson då han tog emot utredningen.

Sverige är via internationella konventioner ibland annat i FN bundna av att genomföra skarpare lagar för att hindra resande i syfte att delta i terroristhandlingar eller terroristträning. Även finansieringen av dessa resor ska hindras.

Terrorresor kriminaliseras

Det förslag som regeringens utredare Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten, lägger fram innebär att dagens regler mot terrorbrott ska kompletteras. Det blir då straffbart att resa från Sverige till ett annat land med syftet att begå terrorhandlingar eller att ge eller ta emot terroristutbildning. Straffet blir fängelse i högst två år.

Enligt förslaget är brottet fullbordat när resan påbörjas. Det krävs alltså inte att resenären har lämnat landet eller hemorten. Även den som organiserar, underlättar eller rekryterar till en terrorismresa ska kunna dömas till fängelse. Det blir också straffbart att finansiera den typen av resor.

Ytterligare en förändring i svensk lag är att det kommer bli straffbart att ta emot terrorutbildning. Det brottet täcker dock inte in de fall där en person själv skaffar sig kunskap om att begå terrordåd, exempel via nätet.

Skarpare om finansiering

Även reglerna mot att finansiera terrorism kommer att stramas upp för att vara i linje med kraven från den internationella aktionsgruppen mot penningtvätt (Fatf). Det innebär att den som samlar in, tillhandahåller eller tar emot pengar med vetskap om att den är avsedd för en person eller en sammanslutning av personer som begår terrorhandlingar kan dömas för brott.

– Det kan handla om organisationer som har tagit på sig terrordåd eller som finns på olika sanktionslistor, sade Lars Werkström då utredningen presenterades.

Nästa steg

Regeringens avsikt är att ha de nya reglerna på plats redan till årsskiftet. Nästa steg är att undersöka om det också går att kriminalisera själva stridandet utomlands. Detta blir nästa utredningsuppdrag, enligt de tilläggsdirektiv som regeringen har beslutat om. Den delen ska redovisas om lite drygt ett år, den 23 juni 2016.

Uppgiften blir att analysera behovet av ytterligare kriminalisering för att förebygga och förhindra att personer deltar i väpnad konflikt utomlands inom ramen för en terroristorganisation. En annan uppgift blir att granska om de regler som finns för att hindra värvning till strider utomlands är tillräckliga eller om de måste bli tydligare och modernare.

Det krig som utspelar sig i Irak och Syrien är en av de största humanitära katastroferna i modern tid, poängterar Morgan Johansson.

– Vi har alla ett ansvar att strypa inflödet av krigare till regionen.

Samtidigt påpekar Johansson att de som återvänder från kan utgöra en säkerhetsrisk här i landet.

– Det finns tungt vägande skäl att agera med kraft för egen del, sade justitieministern.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00