Svagt stöd för straff mot sexköp utomlands

RÄTTSVÄSEN. Uppförsbacken blir brantare för regeringens intentioner att straffa den som köper sex utomlands. Det är få remissinstanser som ställer sig bakom planerna, visar Altingets genomgång.

Foto: European Union
Per-Anders Sjögren

I sin första regeringsförklaring i oktober 2014 slog statsminister Stefan Löfven fast att: ”Köp av sexuella tjänster utomlands ska kriminaliseras". Regeringens mål är att den som köper sex av en

Dokumentation

Dubbel straffbarhet

I dag kan svenska domstolar inte lagföra personer som köpt sex i länder där det är tillåtet eftersom huvudregeln är att svenska domstolar bara kan lagföra personer för handlingar som är straffbara både där de begås och i Sverige.

För vissa brott finns i dag ett undantag från kravet på dubbel straffbarhet, exempelvis barnpornografibrott, köp av sexuell handling från barn, människohandel och könsstympning av kvinnor. Det är brott som det finns en internationell samsyn kring och som är gränsöverskridande.

Regeringen anser att detta undantag även ska gälla vid sexköp.

Enligt den utredning som lämnades i somras är det i dag fyra europeiska länder som har ett liknande förbud som det svenska – Norge, Island, Nordirland och Frankrike.

 

BESLUTSPROCESSEN - Remissvar

Vad händer nu?

Remisstiden har nu gått ut och regeringen ska ta ställning till hur den ska gå vidare.

Utredningen: SOU 2016:42


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00