Debatt

SD: Svensk klimatpolitik blir dyrare och ineffektivare

DEBATT. Sverige har den mest extrema klimatpolitiken i världen. Och Miljömålsberedningens förslag riskerar att slå hårt mot svensk ekonomi utan att påverka de globala koldioxidutsläppen, skriver Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.Foto: Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Martin Kinnunen
miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna

Miljömålsberedningens arbete kan kännetecknas av någon slags vilja att framstå som så god som möjligt istället för att försöka lösa uppgifter.

På onsdagen presenterade Miljömålsberedningen sitt betänkande ”En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige”. Betänkandet innehåller långtgående klimatpolitiska åtgärder som kommer att göra svensk klimatpolitik ännu dyrare och ineffektivare, utan att göra någon skillnad för de globala utsläppen av koldioxid. Vi sverigedemokrater ställer oss lite undrande till denna radikala klimatpolitik som genomsyrar det politiska landskapet från höger till vänster.

Onyanserad debatt

Vi håller till att börja med inte alls med om att man skulle ha ”underskattat” klimatfrågan, som tvärtom tagit enorm plats i debatten de senaste tio åren. Det är inte upp till ett politiskt parti att fälla ett avgörande i en vetenskaplig diskussion, men nog är debatten i till exempel den anglosaxiska sfären mer nyanserad än i Sverige. Det går inte med någon slags tvärsäkerhet i dag säga på vilket sätt ökade halter av koldioxid påverkar klimatet. Med det sagt är det ändå givetvis eftersträvansvärt att minska konsumtionen av fossil energi såväl i Sverige som globalt.

"Mest extrema klimatpolitiken i hela världen"

Miljömålsberedningens arbete kan kännetecknas av någon slags vilja att framstå som så god som möjligt istället för att försöka lösa uppgifter. Man skulle nästan kunna tro att det handlar om att sju partier tror att det är Sverige som styr det globala klimatet. På något annat sätt kan man inte förklara varför man vill gå fram med den mest extrema klimatpolitiken i hela världen i ett av de industriländer med allra lägst utsläpp. Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman förklarade på presskonferensen att man låtit inspirera sig av Parisavtalet när man ytterligare skruvade upp målen. Problemet med detta resonemang är att detta klimatavtal inte förpliktigar något land att minska sina utsläpp på något sätt. Alla länder har visserligen presenterat rapporter om hur deras utsläpp skulle kunna utvecklas framöver, men många länder har också varit tydliga med att deras utsläpp kommer att fortsätta öka i tiotals år framöver.

Globala utsläppen ökar

Det går inte med någon slags tvärsäkerhet idag säga på vilket sätt ökade halter av koldioxid påverkar klimatet.

Precis som Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet har konstaterat är det avgörande för de samhällsekonomiska kostnaderna av klimatpolitiken hur andra länder agerar. Vad vi av allt att döma har att se fram emot är fortsätta utsläppsökningar av koldioxid. De övriga sju partierna sätter ett stort hopp i att andra länder ska ta efter Sverige och EU men det finns ingenting som tyder på att detta ska ske. Under samma period som Sverige och EU minskat sina utsläpp så har utsläppen globalt ökat kraftigt samtidigt som EU befinner sig i sin värsta ekonomiska och politiska kris någonsin.

"Realistisk och effektiv klimatpolitik"

Trots rekommendationer från Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet om att skrota alla sektorvisa mål väljer såväl de rödgröna som alliansen att framhärda med mål om en fossilfri fordonsflotta. Resultatet kommer att kräva kraftigt höjda drivmedelspriser där Konjunkturinstitutet räknat på ett framtida pris på 40 kronor per liter. Samtidigt är det ett faktum att den olja vi inte importerar kommer att konsumeras på andra marknader med samma globala utsläpp som följd.

Sverige är förtjänta av en realistisk och effektiv klimatpolitik där man förstår att vi inte bidrar till något meningsfullt varken för oss eller världen i stort genom att försämra villkoren för vanligt folk och svensk industri. Sverigedemokraterna står för en politik där Sverige lever upp till sina åtaganden vad gäller utsläpp av växthusgaser. Det vi motsätter oss är ineffektiva och direkt skadliga åtgärder som slår mot svensk ekonomi och framför allt människor på landsbygden utan att bidra till något nytta.

Dokumentation

Vill du delta i debatten?

Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected].


Nämnda personer

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil.kand i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00