Om  
Alex Bergström

Region satsar på västgötskt läsande och ukrainskt kulturskapande

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen har beslutat att satsa på läsfrämjande insatser i samarbete med bildningsförbunden i Västra Götaland. Nämnden beslutade även att avsätta medel för fortsatt krisstöd till ukrainska konstnärer.

Västra Götalandsregionen väljer att satsa på, bland annat, samarbete med bokbussar i ekonomiskt utsatta områden. (Arkivbild)
Västra Götalandsregionen väljer att satsa på, bland annat, samarbete med bokbussar i ekonomiskt utsatta områden. (Arkivbild)Foto: Thord Nilsson/TT
Albin Bohlin

Den 2 februari sammanträdde Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen (VGR) och beslutade då att avsätta en miljon kronor för läsfrämjande arbete. Pengarna tilldelas Västra Götalands bildningsförbund och kommer att omsättas i studieförbundens verksamheter. Satsningen ska riktas till ovana läsare i socioekonomiskt utsatta situationer och kommer att märkas genom, exempelvis, arbetsplatsbibliotek och samverkan med bokbussar.

– Genom samverkan med studieförbunden stärker vi även dem, i en tid när deras statliga anslag minskar. Studieförbunden är en ovärderlig del av den demokratiska infrastrukturen, säger Alex Bergström, ordförande för VGR:s kulturnämnd, i ett pressmeddelande.

Ett krisresidens för ukrainska konstnärer

Kulturnämnden beslutade även att fortsätta möjliggöra för ukrainska kulturskapare och journalister att vistas i Sverige under en tid för att kunna arbeta. Under 2022 och 2023 har VGR avsatt 3 miljoner kronor och 25 konstnärer från Ukraina, Belarus och Ryssland fått möjlighet att vistas i Sverige under en tid. 2024 avsätter VGR 300 000 kronor för projektet.

– Pressen på kulturarbetare och journalister är oerhörd och våra samarbetsorganisationer har ett fortsatt högt söktryck på de platser som erbjuds. Kulturnämnden är kvar med stödinsatser. Vi står solidariska med Ukraina och alla de som verkar för det fria ordet och yttrandefriheten, säger Alex Bergström i ett pressmeddelande.

Kulturnämnden beslutade även att tillsätta en utredning för att se över hur alternativa hyresmodeller för kultursektorn skulle kunna se ut, resultatet ska presenteras i december 2024.

Nämnda personer

Alex Bergström

Regionråd (S) Västra Götalandsregionen, ordförande kulturnämnden Västra Götalandsregionen, ordförande Folkteatern Göteborg
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00