Regeringen segdrar med EU-direktiv om asyl

MIGRATION. Sverige blir över ett år sent med att genomföra EU-regler som ska stärka asylsökandes rättigheter.

Mattias Croneborg

EU:s omarbetade asylprocedurdirektiv skulle ha varit infört i medlemsstaterna den 20 juli i 2015. I en lagrådsremiss föreslår regeringen lagändringar till den 1 januari 2017. Det gäller bland annat ensamkommandes

Dokumentation

Genèvekonventionen är grunden

Sedan 1999 har EU arbetat med att skapa ett gemensamt europeiskt asylsystem där grunden är FN:s konvention från 1951 om flyktingars rättsliga ställning – Genèvekonventionen.

Processen med ett gemensamt europeiska asylsystem har bedrivits i två etapper.

Den första etappen slutfördes 2005 då skyddsgrundsdirektivet, asylprocedurdirektivet, mottagandedirektivet, Dublinförordningen, Eurodacförordningen och massflyktsdirektivet antogs.

Av dessa direktiv är skyddsgrundsdirektivet kärnan i det gemensamma europeiska asylsystemet med kriterier för när en person ska anses vara i behov av internationellt skydd.

Den andra etappen är en omarbetning av flertalet av rättsakterna i den första etappen. Den etappen syftar till ökad harmonisering och likabehandling.

Det omarbetade asylprocedurdirektivet som regeringen nu beslutat om är en del i den andra etappen.

Europaparlamentet och rådet antog den 26 juni 2013 direktivet om gemensamma förfaranden för att bevilja och återkalla asyl. Det omarbetade asylprocedurdirektivet trädde sedan ikraft den 19 juli 2013.

Merparten av bestämmelserna skulle ha varit genomförda i medlemsstaterna senast den 20 juli 2015 och i sin helhet senast den 20 juli 2018.

Vissa lagar har redan ändrats i Sverige till följd av direktivet. Det gäller möjligheten att avvisa en ansökan om asyl om en annan medlemsstat har beviljat sökanden sådant skydd.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00