Om  
Peter Kullgren
Emma Nohrén

Peter Kullgren (KD) KU-anmäls för fiskeuttalande

Miljöpartiet KU-anmäler landsbygdsministerns uttalande om att höstens beslut om fortsatt fiske på strömming i Östersjön ”ligger i linje” med de mål och principer som finns inom den gemensamma fiskepolitiken i EU.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Efter att miljöorganisationer överklagat höstens fiskekvotbeslut på strömming i Östersjön, kommenterade landsbygdsministern frågan i ett skriftligt uttalande till Vetenskapsradion.

Men uttalandet stöter på patrull hos Miljöpartiet, som anser att landsbygdsministern far med osanning.

– Det som Peter Kullgren säger, att strömmingsfisket är i linje med EU:s fiskerilagar stämmer inte. Den gemensamma fiskeripolitiken går ut på att vi skulle ha upphört helt med överfiske till 2020. I det kritiska läget som strömmingen befinner sig i skulle fisket ha stoppats, säger Emma Nohrén (MP), som undertecknat KU-anmälan, till Dagens Nyheter.



Det är den andra KU-anmälan på kort tid mot Peter Kullgren gällande fiskefrågor. 

I förra veckan rapporterade Dagens Nyheter att Socialdemokraternas Matilda Ernkrans anmäler ministern för att han inte hade meddelat riksdagens EU-nämnd innan Sverige lade ner sin röst i en omröstning om EU:s fiskepolitik. Regeringen saknade därmed mandat från riksdagen, enligt S.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

Emma Nohrén

Riksdagsledamot (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, talesperson miljö och jordbruk
Marin ekologi (Göteborgs uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00