Analys av 
Johanna Alskog

Lyssnar regeringen lite för noga på Hybrit-vd:arna?

De tre vd:arna bakom Hybrit har regeringen helt lindad runt sina lillfingrar. Vi får hoppas att det ändå är högt i tak nog för att ställa kritiska frågor om projektet inne på Regeringskansliet. 

SSAB:s och Hybrits pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå.
SSAB:s och Hybrits pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Inget skaver, inget gnisslar och ingen säger emot någon annan. Det mest obekväma som händer är när näringsminister Ibrahim Baylan (S), som är med på länk, säger att han har lite svårt att höra Vattenfalls vd Anna Borg.

Måndagsförmiddagens webbsända så kallade rundabordssamtal, om hur Sverige ska bli först i världen med att producera fossilfritt stål, är en extremt välregisserad föreställning. De tre vd:arna bakom Hybritprojektet – LKAB-vd:n Jan Moström, SSAB-vd:n Martin Lindqvist, Vattenfall-vd:n Anna Borg – och de två inbjudna ministrarna Per Bolund (MP) och Ibrahim Baylan (S) är helt eniga om allt. Framför allt är de eniga om vad politiken måste göra härnäst för att Hybrit inte ska tappa fart, något som vd:arna påpassligt också förde fram i en debattartikel i Dagens industri samma morgon.

Det talade de om och inte

Miljö- och klimatminister Per Bolund inleder med att tala om "långsiktiga företagsledare och modiga politiker". Näringsminister Ibrahim Baylan (S) påminner en bit in i samtalet om hur "Martin har kämpat för att dra en elledning i Oxelösund". Det talas mycket om nyindustrialiseringen, den svenska traditionen av samarbete och hur Sverige ligger i världstäten för att lyckas med fossilfritt stål. Men framför allt talas det om hur politiken måste – och ska – se till att tillståndsprocesserna blir snabbare genom ändrade regelverk och ökade resurser till myndigheter.

Ingen påtalar däremot det faktum att här sitter två ministrar tillsammans med vd:arna för två statliga jättebolag (Vattenfall och LKAB) och en vd för ett bolag där staten är största ägaren (SSAB) och gör – ja, vad det nu är Bolund och Baylan gör? PR, reklam, en insats för exporten eller en insats för klimatet? Det är hur som helst ingen uppvisning i politisk integritet. Det som är kristallklart är att PR- och påverkansmaskineriet kring Hybrit-projektet är högfungerande. Good for you, som en amerikan skulle ha sagt till Hybrit-gänget.

Går det att kritisera Hybrit?

Vd:arna nämner några gånger hur omvärlden inte trodde på satsningen på Hybrit. Så är det kanske. Men man får innerligen hoppas att det finns takhöjd för kritiska frågor om Hybrit inom Regeringskansliet. Kanske kan någon också nämna för Ibrahim Baylan att den där elledningen i Oxelösund som "Martin har kämpat för att dra", det vill säga SSAB:s vd Martin Lindqvist, har skapat djupa konflikter med boende och markägare.

Snabbare och effektiva tillståndsprocesser (för att gynna Hybrit och andra industrier) som omtalas i rundabordssamtalet är så klart ett viktigt politikområde, men ska vägen röjas för en part kommer det sannolikt innebära hinder för andra  – lantbrukare i Sörmland, rennäringen i Norrbotten eller någon annan.

Pengar och prestige

Regeringen har investerat stora summor statliga pengar och politisk prestige i Hybrit. Just därför kan det vara extra viktigt att markera vem som håller i taktpinnen i frågor som lagstiftning och myndighetsstyrning samt betona att Hybrits behov kommer att vägas mot andra intressen i samhället. Annars kan man ju lätt få för sig att det är LKAB:s styrelseordförande Göran Persson som bestämmer.

Läs också

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

Jan Moström

Vd och koncernchef för LKAB
Bergsskoleingenjör (Bergsskolan, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00