Om  
Håkan Sörman

Han föreslås som ny ordförande för Academedia – ska samtidigt utreda sektorsbidrag till skolan

Academedias valberedning förslår Håkan Sörman som ny styrelseordförande. Samtidigt är han utsedd av regeringen att utreda utjämningssystemet och ett nytt sektorsbidrag till skolan. 

Foto: Foto: SKL
Rebecka Prahl

Sörman har varit ledamot i styrelsen sedan 2017. Nu föreslår valberedningen att han väljs som ny ordförande på Academedias årsstämma den 30 november efter att nuvarande ordförande Anders Bülow meddelat att han avböjer omval. 

Ny styrelseledamot

Som ny styrelseledamot föreslås Mikael Helmersson. Han är i dag vice vd för Mellby gård AB med ansvar för de industriella verksamheterna och bland annat styrelseledamot i Studentconsulting group AB.

Beslutet ifrågasätts

Sörman är också ordförande för den parlamentariska kommittén som ska göra en översyn av det kommunalekonomiska utjämningssystemet. Kombinationen av de båda uppdragen har väckt starka reaktioner.

– Han är en person som utan tvekan har kompetensen för uppdraget, det är inte det. Men det blir ju helt knäppt: i Academedias remissvar till Åstrands utredning om en likvärdig skola framgår det rakt ut att de tycker att ett sektorsbidrag till skolan riskerar att bli dåligt för deras ekonomi. Den delen vill de inte ha. Jag kan inte förstå hur man då kan komma fram till att deras ordförande är bäst lämpad att leda den statliga utredningen av sektorsbidraget, säger Marcus Larsson, ordförande för tankesmedjan Balans, till Dagens samhälle

Nämnda personer

Håkan Sörman

Ordförande Academedia, ordförande Karolinska universitetssjukhuset, ordförande Utjämningskommittén
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm 1975)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00