Om  
Mats Berglund
Per Bolund

Han ersätter Per Bolund i riksdagen

Per Bolund lämnar inte bara uppdraget som språkrör – han lämnar också sin plats i riksdagen. Mats Berglund blir hans ersättare och tar över som ny riksdagsledamot.

Mats Berglund kommer att ersätta Per Bolund i riksdagen.
Mats Berglund kommer att ersätta Per Bolund i riksdagen.Foto: Riksdagen, Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

Mats Berglund arbetar i dag på avdelningen för forsknings- och samverkansstöd vid Stockholms universitet, men har också tidigare erfarenhet från riksdagsarbetet. Även mellan 2019 och 2021 var han ersättare och satt då som ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Miljöpartiets Per Bolund kommer att lämna sin plats i riksdagen efter att han har klivit av som språkrör för partiet. I ett mejl till Altinget berättar Mats Berglund att han kommer att tacka ja till riksdagsplatsen.

Mats Berglund satt i riksdagen som stadsrådsersättare efter att januariavtalet undertecknades i början av 2019. Han fick lämna riksdagen efter att Miljöpartiet lämnade regeringen 2021. Då blev det ett väldigt hastigt avsked, menar Mats Berglund.

”Jag hade precis lämnat in en motion med en lång rad förslag för hur kvaliteten i utbildningen på våra universitet och högskolor kan stärkas, det skulle jag vilja jobba vidare med”, skriver Mats Berglund.

Han säger också att han arbetade mycket med att reparera sjukförsäkringen.

”Vi kom, tillsammans med Socialdemokraterna, långt i det arbetet och fick många viktiga reformer på plats, och även ny lagstiftning. Men vi blev inte helt klara, det arbetet skulle jag vilja slutföra, det finns fortfarande några utredda förslag som behöver genomföras för att vi ska få en ordentlig trygghet för de som inte har möjlighet att arbeta på grund av sin sjukdom.”

Hoppar in vid årsskiftet

Exakt när Mats Berglund får ta Per Bolunds plats är en så länge oklart. I en intervju med Dagens ETC säger Bolund att han lämnar riksdagen ”någon gång kring årsskiftet”.

Nämnda personer

Mats Berglund

Riksdagsledamot (MP)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00