Debatt

Det är inte tillräckligt enkelt och lönsamt att vara företagare i Sverige

Kostnaden för att anställa behöver minska och skattetrycket på svenska företag lätta. Det skriver företrädare för Moderata företagarrådet.

Onödig byråkrati rankas högt när företagare listar de främsta hindren för utveckling, skriver debattörerna.
Onödig byråkrati rankas högt när företagare listar de främsta hindren för utveckling, skriver debattörerna.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Anna af Sillén
Jörgen Warborn
Malin Sjölander
Börje Häggman
Saila Quicklund
Lars Holmin
Tobias Pettersson
Linda Allanson Wester 

Om några veckor lämnar regeringen över ordförandeskapet i EU till Spanien. Det halvår som Sverige har hållit i klubban har konkurrenskraftsfrågan gjort efterlängtad comeback på agendan. Detta på initiativ av Sverige och på goda grunder: Europa har halkat efter dramatiskt när det gäller tillväxt och Sverige ligger i EU:s bottenliga. Konkurrenskraftfrågan behöver med andra ord få högsta prioritet också när mer kraft nu riktas mot inrikespolitiken. Från Moderata företagarrådets sida ser vi stora möjligheter för regeringen att stärka svenska företagares villkor med åtgärder under tre huvudrubriker.

Enkelt
Onödig byråkrati rankas högt när företagare listar de främsta hindren för utveckling. Moderaterna bär som statsministerparti ett extra ansvar för att regelförenklingsarbetet ger resultat. MFR välkomnar det beredningsarbete för att minska regelbördan som är igång. Men inte bara en översyn av antalet regler bör göras: överimplementeringen av EU-regler måste få ett stopp och myndighetsutövningen måste stärkas med regleringsbrev som pekar ut en tydlig företagarlinje för de tjänstemän runt om i landet som hanterar näringslivsfrågor. Det handlar i grunden om att återinföra en aktiv och bestämd politisk styrning av svenska myndigheter och verk.

Tryggt
Regeringen har rivstartat arbetet med att stoppa den kriminalitet som hämmar också företagande. Tryggheten stärks även inom andra områden: inte minst återuppbyggandet av ett robust och pålitligt energisystem med rimliga elkostnader är avgörande för att företagare ska kunna satsa. Men en borgerlig regering måste även våga adressera den otrygghet som otydlig politik och tveksamt statligt agerande medför. I dagsläget utmanas många företagare av osund konkurrens från statliga bolag.

Med rådighet över ägardirektiv, bolagsstyrelser och möjligheten att sälja bolag inom områden där privata entreprenörer kan skapa större kvalitet och mångfald har regeringen en stor verktygslåda för att stärka företagares trygghet. Likaså behöver de företagare som levererar utbildning och omsorg få känna trygghet i tydliga, långsiktiga spelregler för att bidra i den svenska välfärden.

Lönsamt
Minskad regelbörda, ett pålitligt energisystem och minskad kriminalitet kommer sänka företagens kostnader och stärka lönsamheten. Men en framgångsrik arbetslinje där så många svenskar som möjligt jobbar förutsätter en genomtänkt företagarlinje.

I dagsläget utmanas många företagare av osund konkurrens från statliga bolag.

Det måste bli mindre kostsamt för företagen att skapa de jobb som finansierar vår välfärd. Kostnaden för att anställa behöver minska och skattetrycket på svenska företag lätta. Vi är positiva till att staten stöttar företag i fall av särskilda krislägen, men för en borgerlig regering bör fokus vara att minimera företagens kostnader till staten och därmed också begränsa stöd och bidrag. I dag betalas stora summor ut i olika näringslivsstöd med begränsad, i flera fall obefintlig, effekt. En översyn bör göras med syfte att omvandla dessa till minskade kostnader för företagen.

Företagandet är nyckeln till Sveriges välstånd och utveckling. Med ett gott företagsklimat stärks förutsättningarna för fler svenska företagsidéer och uppfinningar. Så skapas de jobb som finansierar vår gemensamma välfärd och gör att vi möter framtiden bättre rustade med nya lösningar för de utmaningar och omställningar vi står inför.

Moderata företagarrådet välkomnar att Sverige nu har en regering som tydligt uttalat att svensk tillväxt och konkurrenskraft ska stärkas. Men då behöver också det svenska företagsklimatet bli bättre. Det måste bli enklare, tryggare och mer lönsamt att vara företagare i Sverige.

Nämnda personer

Jörgen Warborn

Europaparlamentariker (M)
Strategic brand management (IHM Business School 2002)

Saila Quicklund

Riksdagsledamot (M)

Malin Sjölander

Regionstyrelsens förste vice ordförande (M) Region Kalmar län
Lärare (Linköpings uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00