Om  
Sviatlana Tsikhanouskaya
Per Gahrton
Per Bolund

Belarus oppositionsledare får MP-pris till Per Gahrtons minne

Miljöpartiet instiftar ett pris till grundaren och ex-språkröret Per Gahrtons minne. Sviatlana Tsikhanouskaya, Belarus oppositionsledare i exil, tilldelas det första priset.

Sviatlana Tsikhanouskaya tilldelas det allra första Per Gahrton-priset. 
Sviatlana Tsikhanouskaya tilldelas det allra första Per Gahrton-priset. Foto: Anders Wiklund/TT
Axel Hyttnäs Telin

Miljöpartiets grundare och tidigare språkrör Per Gahrton avled i september, 80 år gammal. Under en minnesstund på MP-kongressen i Örebro i helgen delades det första kongresspriset till Per Gahrtons minne ut.

Tidigare presidentkandidaten Sviatlana Tsikhanouskaya, som nu leder Belarus demokratiska krafter i exil, är den första mottagaren av minnespriset.

– Per Gahrton var en sann demokrativän och stark förkämpe för mänskliga rättigheter i länder runt om i världen. Sviatlana Tsikhanouskayas kamp för demokrati och mot förtrycket i Belarus gör henne till en värdig pristagare, helt i Per Gahrtons anda, säger tidigare språkröret Per Bolund i ett pressmeddelande.

Outtröttlig frihetskämpe

Pristagarens insatser är ”remarkabla”, skriver juryn i sin motivering och fortsätter:

”När hennes man fängslades under presidentvalskampanjen 2020 steg hon fram. Hon reser nu runt om i världen för att träffa statsledningar och parlamentariker, talar inför EU och FN, för att uppmärksamma situationen i Belarus och söka omvärldens stöd. Medan maken Siarhei Tsikhanouski avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff, fortsätter Sviatlana Tsikhanouskaya outtröttligt att kämpa för ett fritt och demokratiskt Belarus.”

Tacksam för stödet

Sviatlana Tsikhanouskaya säger att hon är hedrad över att vara den första vinnaren av Per Gahrton-priset och tackar för stödet för belarusiernas kamp för demokrati.

– Belarusier som inte är uppgivna av förtryck och terror är de sanna vinnarna av detta pris, och med detta pris skickar ni dem ett budskap om solidaritet, säger Tsikhanouskaya.

Nämnda personer

Sviatlana Tsikhanouskaya

Belarus oppositionsledare

Per Gahrton

Tidigare språkrör Miljöpartiet, europaparlamentariker (MP), riksdagsledamot (MP och FP)
Fil. dr i sociologi (Lunds uni., 1983)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00