Årets lejon har utsetts

Under Svensk förening för allmänmedicins årskongress delades utmärkelsen Årets lejon ut till Minna Johansson. Hon arbetar som läkare på en västsvensk vårdcentral och forskar vid Göteborgs universitet.

Minna Johansson är läkare och arbetar på en vårdcentral i Uddevalla. Hon disputerade hon vid Göteborgs universitet 2018 och ägnar i dag en del av sin tid åt forskning. Flera av hennes artiklar har publicerats i ansedda tidskrifter, bland annat The Lancet och The British Medical Journal.

I motiveringen skriver juryn att ”Årets Lejon är specialist i allmänmedicin sedan 2017 men har redan gjort mer för allmänmedicinen än vad de flesta förmår under en hel yrkeskarriär”. Genom att kombinera kliniskt arbete och forskning anses hon bidra till att skapa en mer hållbar sjukvård.

Minna Johansson är engagerad i ett av Svensk förening för allmänmedicins råd, Rådet för hållbar diagnostik och behandling. Där arbetar hon tillsammans med andra läkare för att ta fram riktlinjer för att förhindra överdiagnosticering.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00