Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

AVHOPP. Professor Harriet Wallberg fick inte det operativa utrymme hon hoppats på och var testkoordinator för covid-19 under endast tre veckor. Enligt Wallberg behöver Sverige börja testa alla med symptom och påbörja smittspårning igen.

Harriet Wallberg lämnar uppdraget som testkoordinator eftersom hennes förordnande löpt ut den 31 maj.

Har gjort sitt

Enligt Wallberg har hon under de senaste tre veckorna genomfört det som uppdraget gällde.

– Nämligen att hitta de flaskhalsar som finns, föra en dialog med regionerna och utifrån det har jag givit rekommendationer till Folkhälsomyndigheten och till regeringen, säger hon till Sveriges radio.

Skulle stannat längre

Wallberg menar att både hon och andra från början trodde att hon skulle stanna kvar som testkoordinator längre, men att de inblandade myndigheterna redan har egna mandat och redan jobbar så pass operativt med testfrågan.

– Det skulle i så fall inneburit en mycket mer operativ roll och det fanns inte varken mandat eller resurser för mig att göra.

Alla måste testas

Enligt Wallberg behöver Sverige se till att alla med någon form av symptom ska kunna testa sig och att initiera en bred smittspårning.

– Det viktigaste i det skede vi är i nu är att trycka ner det här viruset så att smittan inte finns kvar i vårt samhälle på det sättet som det finns nu. 
Hon betonar även att Sverige har höga dödstal internationellt sett.

– Nu går vi in i en sommar när det är naturligt att smittan går ner. Men vi måste med hjälp av en mycket, mycket bredare testning få ner smittan så att vi är bättre förberedda inför hösten. Med stor sannolikhet kommer det en våg två. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs miljö och energi gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang