"Vi kommer påminna dem om vad de har sagt"

VALLÖFTEN. En och en halv vecka före valet lovar plötsligt både Socialdemokraterna och Moderaterna att assistansen ska återställas. Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius är lättad, men inte imponerad.

Elisabeth Wallenius, förbundsordförande för Funktionsrätt Sverige.
Elisabeth Wallenius, förbundsordförande för Funktionsrätt Sverige.Foto: Funktionsrätt
Johanna Alskog

På torsdagen gick både barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) och M-ledaren Ulf Kristersson ut och lovade att de gångna årens försämringar av den personliga assistansen ska återställas.

– Assistansen ska inte användas som ett slagträ i debatten. Vi måste säkerställa att de mest utsatta får den hjälp de behöver, sade Ulf Kristersson som en kommentar på Lena Hallengrens uttalande ett par timmar tidigare om blocköverskridande samtal samt att man nu är redo att satsa de pengar som krävs för att återställa assistansen.

Svårsmälta löften

Elisabeth Wallenius är lättad och nöjd, men säger samtidigt att det är "svårsmält" att höra regeringens löften i valrörelsens absoluta slutspurt.

– Nuvarande regeringen har haft fyra år på sig. Visst, man har en tillsatt en ny minister som på något sätt vill driva frågan annorlunda. Men det är ändå svårsmält, att man nu plötsligt, tio dagar före valet, säger "allt ska bli bra". Det känns inte supertryggt, säger hon till Altinget och fortsätter:

Fakta
Om Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation för 41 rikstäckande funktionshindersförbund.

– Man är lite för hårt pressad helt enkelt. Det är därför det kommer nu. Samtidigt måste vi se det som ett erkännande. Det är besvärande att man har låtit det gå så långt.

Kampen slutar inte på valdagen

Elisabeth Wallenius är glad att löftena äntligen kommer, trots att det är med ryggen mot väggen. Inom Alliansen har Moderaterna avvikit från allianskollegorna, där inte minst Liberalerna drivit frågan om att assistansen med näbbar och klor. Men det är inte läge för funktionsrättsrörelsen att luta sig tillbaka, enligt Wallenius. Efter valdagen är det en ny påverkansfas som börjar.

– Då slutar vi inte jobba. Då fortsätter vi. Då kommer vi att påminna dem om vad de har sagt, säger hon.

Vad är viktigt att tänka på när man nu har lovat att förbättra situationen?

– Att man återställer hela LSS till vad lagen var tänkt för. Och att man ger dem som har drabbats och fått indragen assistans rätt få en ny prövning.

Besparingsiver mot funktionshindrade

Mandatperiodens indragningar och besparingar på assistansen har smittat av sig på andra insatser enligt LSS, som beslutas av kommun eller landsting, enligt Elisabeth Wallenius. Det kan handla om särskilda boenden, ledsagarservice eller daglig verksamhet. 

– Det har bidragit till en attityd att insatserna är för dyra, att man har varit för generös och att folk har lurats. Det har bidragit till att man har sparat in på andra insatser också, säger hon och påminner om att funktionshindrade och deras anhöriga inte alltid har ork eller förmåga att strida för sin sak.

Det är goda tider i Sverige, ändå har funktionshindrade utsatts för en stor besparingsiver. Det gör Elisabeth Wallenius bekymrad och bedrövad.

– Jag saknar modiga politiker som säger att om vi menar allvar med mänskliga rättigheter och välfärden, då måste vi våga ta de här besluten för den här gruppen, säger hon.

Vårdlöften till massan

Sjukvården är en stor fråga i valrörelsen, men det handlar om att ge löften som riktar sig brett och berör så många som möjligt, konstaterar Wallenius. Inte att göra vården bättre för dem som är mest utsatta och i behov av god vård.

– Det man pratar är om att minska vårdköerna, att snabbt komma till vården gynnar även bagatellartade tillstånd. Många människor ställer stora krav på ett snabbt omhändertagande även då de inte är akut och kanske till och med läker helt utan vårdinsatser. Men man är så inriktade på den stora massan behov. Man talar inte lika gärna om vikten av en välfungerande rehabilitering eller tillgängligheten till vården för kroniskt sjuka.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00