Vårdföretagarna ser effekt av tuffare villkor

FÖRETAGANDE. Den offentliga sektorns köp av vård och omsorg från privata aktörer saktade in 2017. Sabina Joyau på Vårdföretagarna tror att tuffa villkor och strängare reglering kan vara del av orsaken.

Foto: Vårdföretagarna

SKL:s rapport Köp av verksamhet 2017 visar att köp av privata tjänster inom vård och omsorg minskat med 4 miljarder kronor jämfört med 2016. Det förklaras med att kommunernas kostnader, som ökade med 7 miljarder 2016 i samband med flyktingmottagandet, nu har sjunkit igen. 

– Även efter att vi tagit hänsyn till att kostnaderna för kommunernas flyktingmottagande kraftigt minskat, kan vi se att trenden med avtagande ökningstakt består, säger Annika Wallenskog, chefsekonom och chef för avdelningen ekonomi och styrning på SKL, i ett pressmeddelande. 

Skärpta krav

Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna ser främst två anledningar till inbromsningen. Först har branschen påverkats av den reglering och debatt som följt på välfärdsutredningen. Sedan har kraven i samband med anbudsförfaranden skärpts.

– Många av medlemsföretagen har varit oroliga. Då kanske man avvaktar med att starta eller utveckla verksamhet, säger hon till Altinget.

Lika villkor

Sabina Joyau anser att det främst är stabilitet och lika villkor för att de privata vårdföretagen ska våga satsa.

– Det är oerhört viktigt med hållbara villkor för vårdföretagandet när det är politiskt turbulent. Annars blir det svårt att förutsäga långsiktigheten, säger hon.

Läs mer: Vårdföretagarna: Primarvårdens förluster missgynnar privat vård

Viktigt komplement

Sabina Joyau anser att privata vårdaktörer är ett viktigt komplement till de offentliga.

– I dag drivs 40 procent av vårdcentralerna i privat regi, på omsorgssidan är cirka 20-25 procent privata. Vi är en väldigt viktig del av välfärdens vardag, säger hon.

De privata vårdföretagen vill bidra till de utmaningar som väntar framtidens sjukvård.

– Är villkoren hållbara och sjyssta, då står vi redo att vara flexibla och lösa sådana saker som att kapa köer, säger Sabina Joyau.

Januariavtalet

Vårdföretagarna är nöjda med januariavtalet.

– Det kommer inte att läggas fram några förslag om vinstregleringar under den här mandatperioden. Det betyder att det politiska stödet för privata aktörer i välfärden har breddats, säger Sabina Joyau.

Hon är också mycket nöjd över att det på flera ställen i januariavtalet står att villkoren ska vara lika för alla vårdgivare, oavsett om man är kommunal, regional eller privat.

– Det är en evig fråga för oss på Vårdföretagarna, vi är oerhört glada att den ambitionen finns uttryckt här, säger hon.

LSS-ändringarna

Regeringens lagförslag om ändringar i LSS när det gäller andningshjälp och sondmatning, tycker Sabina Joyau är bra, men hon ser även problem.

– Det är enkelt för politikerna att säga att det är klart att saker som är uppenbart felaktiga ska ändras. Risken är då att de lägger allt sitt krut där, istället för att titta på mer strukturella frågor inom den personliga assistansen, säger Sabina Joyau.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00