Debatt

V: Moderaternas förslag att ta betalt för tolk i sjukvården är rasistisk signalpolitik

Efter att helt ha förlorat väljarnas förtroende i vårdfrågan fiskar Stockholmsmoderaterna i grumliga vatten. Det skriver Jonas Lindberg, oppositionsregionråd (V) Region Stockholm.

Att kräva betalt för tolktjänster inom vården är inte patientsäkert, menar debattören.
Att kräva betalt för tolktjänster inom vården är inte patientsäkert, menar debattören.Foto: Jessica Gow/TT
Jonas Lindberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Moderaterna och Sverigedemokraterna i Region Stockholm gjorde nyligen gemensam sak av Moderaternas sämsta förslag från valrörelsen: att avgiftsbelägga tolk i vården. 500 pix tycker de att patienten ska punga ut, utöver ordinarie vårdavgift, om hen inte är tillräckligt bra på svenska. I valrörelsen har M uppvaktat SD och deras väljare med det ena skamliga förslaget efter det andra – att adhd-testa barn i politiskt eftersatta områden och att de som har fallit offer för kriminella gäng ska betala sin vård ur egen ficka. Nu har de till slut kombinerat sina krafter och åter presenterat sin unkna skåpmat från i höstas.

Utpressning leder inte till integration

Allt detta för att spara – som mest – 0,2 procent av sjukvårdsbudgeten. Alltså. Inte ens en procent.

Utöver denna, minst sagt magra, besparing menar Moderaterna att förslaget också ska förbättra integrationen i Sverige. Det ska öka incitamenten att lära sig svenska. Att människor hamnar i utanförskap, menar de, beror på att samhället inte ställt tillräckligt höga krav. Men i våra ögon är utpressning en ganska dålig integrationsmetod som riskerar att skapa ännu större klyftor och som helt trasar sönder det lilla förtroende utsatta grupper har för samhället.

Men i våra ögon är utpressning en ganska dålig integrationsmetod som riskerar att skapa ännu större klyftor och som helt trasar sönder det lilla förtroende utsatta grupper har för samhället.

Att använda rätten till vård som morot och piska cementerar det utanförskap och den ojämlikhet som redan skenat allt för långt. Förslaget är redan totalsågat av såväl vårdpersonal som flera andra experter. Enligt kritiken är förslaget patientosäkert, rasistiskt, oetiskt, dyrt, ogenomförbart och diskriminerande. I Sverige gäller nämligen hälso- och sjukvårdslagen, alltså rätten till vård efter behov.

Fel att belöna friska patienter

Men under Moderaternas sextonåriga styre i Region Stockholm har de redan konsekvent brutit mot den lagen. Enligt en ny revisorsgranskning har vården i Stockholm utformats mindre efter behov och mer efter begär under deras år vid makten. Resurserna har gått till attraktiva patientgrupper, de friskaste och rikaste.

De har slängt pengar efter nätläkarbolagen som behandlar innerstadsbornas förkylningar och ignorerat krisen på akutsjukhusen, där de allra sjukaste ska få vård. Den patientgrupp som drabbas av Tidöpartiernas politik – fattiga, rasifierade och boende i politiskt eftersatta områden – har redan till stor del övergetts av högerstyret. Så utöver stängda vårdinrättningar och försämrad tillgänglighet vill de brunblå dessutom att sjuka människor ska betala extra för att få vård de har lagstadgad rätt till.

”Osar desperation”

Att Moderaterna nu gaddar ihop sig med Sverigedemokraterna osar minst sagt desperation. Efter att helt ha förlorat väljarnas förtroende i vårdfrågan fiskar Moderaterna i grumliga vatten och för sig med en rasistisk signalpolitik som för över skulden för Stockholms vårdkris på samhällets mest sårbara patienter.

Att erkänna sina egna fel kommer inte på fråga. För det är faktiskt inte invandrare med svaga svenskkunskaper som skapat vårdkrisen, landets längsta akutköer, och Sveriges dyraste vård – det gjorde Moderaterna själva.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00