Uteblivet helhetsgrepp på hjälpmedel

HJÄLPMEDEL. Regeringen har tillsatt en utredning om hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning. Målet är att öka likvärdigheten och minska skillnaderna över landet. Men den helhetssyn på frågan som Handikappförbunden har efterlyst uteblir.

Foto: Foto: Freeimages
Johanna Alskog

När barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) nu tillsätter en utredning som ska se över hjälpmedelsområdet ska utredaren bland annat granska ansvarsfördelningen och samverkan mellan landstingen, kommunerna och även, i vissa fall, universiteten, vad gäller hjälpmedel för människor med funktionsnedsättning.

Målsättningen är att tillgången till hjälpmedel ska bli mer likvärdiga över landet, inklusive avgiftssättningen. Utredaren ska även överväga ett samlat huvudmannaskap.

Efterlängtad utredning

Utredningen är efterlängtad av paraplyorganisationen Handikappförbunden, men utredningsdirektiven är inte vad förbundet hade hoppats på. Det säger Sofia Karlsson, inrikespolitisk utredare vid Handikappförbunden. Förbundet lämnade i somras in ett underlag till socialdepartementet med frågor som skulle behöva ingå i utredningsdirektiven.

Handikappförbunden skriver där att även arbetshjälpmedel, bostadsanpassning och bilstöd bör ingå i utredarens uppdrag. Målet bör vara, enligt Handikappförbunden, är att alla hjälpmedel ska samlas under ett tak och att en myndighet ska vara ansvarig, enligt förbundet.

– Vi ville att man skulle ta ett brett grepp på hjälpmedelsfrågan. Det gör man inte nu och det är faktiskt synd, säger Sofia Karlsson till Altinget.

Ansvaret för arbetshjälpmedel är i dag delat mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men Sofia Karlsson säger att precis som för personer utan behov av hjälpmedel i vardagen, så är inte bedömningen av vad som är ett arbetshjälpmedel alltid helt självklar.

– Om du behöver en speciell mobil, är det en mobil du behöver i privatlivet eller i arbetet? säger hon som exempel på att det hade varit önskvärt med en utredning med en helhetssyn på "individens hjälpmedelssituation i livet som helhet, såväl i bostaden som på arbetet" (citat ur Handikappförbundens inspel till socialdepartementet).

Oklar definition av hjälpmedel

Vad som egentligen är ett hjälpmedel hade också behövt ses över, enligt Handikappförbunden. Den tekniska utvecklingen har gjort att det inte längre är självklart. Men det ingår uttryckligen inte i utredningens uppdrag, utan är en uppgift för Socialstyrelsen att definiera, enligt regeringen.

Handikappförbunden välkomnar dock att utredningen görs.

– Det är flera saker i vårt förslag som har tagits med, men tyvärr har man inte valt att titta på helheten, säger Sofia Karlsson.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredningen ska lämna över sitt slutbetänkande till regeringen senast den 28 februari 2017.

Läs direktiven till utredaren: Hjälpmedel, teknik och metoder för delaktighet och självbestämmande (kommittédirektiv 2015:134)

 

Så här ville Handikappförbunden att utredningens direktiv skulle se ut

Direktiv till Hjälpmedelsutredning - Förslag på frågor från Handikappförbunden



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00