Tolkbrist hotar patientsäkerheten

PATIENTSÄKERHET. Bristen på tolkar utgör en allvarlig risk för patientsäkerheten för nyanlända menar en utredare på Socialstyrelsen. Låga arvoden och bristande samordning sätter käppar i hjulen för hälso- och sjukvården.

Foto: Carin Wesström/Danderyds sjukhus
Ella Sundström

Det kan låta som en liten siffra, men det är många fler fall som inte rapporteras in. Det är mycket allvarligt eftersom det är svårt att komma tillrätta med problem man inte känner till.

Susanna Dellans
Utredare på Socialstyrelsen

De stora antalet asylsökande har lett till ett högt tryck på både socialtjänst och hälso- och sjukvården. Framförallt är tand- och mödravård samt psykiatrin tungt belastade.

Även om alla som söker i

Dokumentation

Stor brist på tolkar

  • Alla asylsökande har rätt till en hälsoundersökning.
  • Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.
  • Vuxna som söker asyl i Sverige har rätt till akutsjukvård och tandvård, mödrahälsovård och vård enligt smittskyddslagen.
  • Under 2015 sökte 163 000 personer asyl i Sverige. De mest efterfrågade tolkspråket är arabiska, följt av dari, somaliska och tigrinja. Det råder stor brist på kontakttolkar i de tre sistnämnda språken.
  • Med kontakttolk menas en person som tolkar mellan en person som inte behärskar svenska och representanter för svenska myndigheter.
  • Det råder stor brist av kontakttolkar med specialistkunskaper, exempelvis rättstolkar, sjukvårdstolkar och barntolkar.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00