Tjuvstart på vinstbegränsning lockar landsting

VÄLFÄRD. Västernorrlands landsting planerar att redan nästa år införa vinstbegränsnigar i vårdvalet och tänker därmed inte vänta in den statliga utredningen om vinster i välfärden. Flera andra landsting ställer sig positiva till Västernorrlands beslut.

<b>Vinstbegränsningen börjar norrifrån. Redan nästa år planerar Landstinget Västernorrland att begränsa vinster, även Västerbottens läns landsting ställer sig positivt till utvecklingen. Söderut är man dock mer tveksam</b><br>
Vinstbegränsningen börjar norrifrån. Redan nästa år planerar Landstinget Västernorrland att begränsa vinster, även Västerbottens läns landsting ställer sig positivt till utvecklingen. Söderut är man dock mer tveksam
Foto: Grafik: SKL
Ella Sundström

I början av april beslutade den rödgröna majoriteten i Västernorrlands landsting att ge landstingsdirektören i uppdrag att utreda hur en vinstbegränsning i vårdvalet för primärvården skulle kunna se ut.

Förhoppningen är att utredningen kommer att bli klar innan sommaren och att en begränsning av vinsten kommer att införas redan nästa år. Det innebär att Landstinget Västernorrland inte kommer att invänta den statliga utredningen om vinster i välfärden som beräknas vara klar nästa år.

Det är ännu inte klart hur vinstbegränsningen kommer att utformas, med det kommer inte att röra sig om ett totalt stopp. Aktörer inom vårdvalet i primärvården kommer att begränsas i sitt vinstuttag och tanken är att större delen av vinsten ska gå tillbaka till verksamheten. Men det är upp till utredningen att visa hur det ska gå till mer konkret.

Andra landsting ställer sig positiva

Av de övriga 12 landsting som har vänsterstyre är några positiva men det finns i nuläget inga planer på att införa begränsningar av vinsten.

– Vi sympatiserar absolut. Men vi avvaktar den statliga utredningen. Vi följer det här väldigt noggrant. Vi utesluter inte att följa i Västernorrlands spår, men det är inget vi bereder formellt, säger Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Västerbottens läns landsting, till Altinget.

De flesta av landstingen som Altinget har varit i kontakt med känner inte till Landstinget Västernorrlands planer på vinstbegränsning, men ställer sig ändå positiva till Västernorrlands beslut.

– Det är inget vi arbetar med just nu. Det är alltid bra att någon går i förväg och testar om det är genomförbart. Det blir spännande att ser hur det blir, säger Eva Ahlin Karlsson, tillförordnad chef för hälsovalet i Landstinget i Kalmar, till Altinget.

Allra längst söderut, i Region Skåne, är Västernorrlands beslut inte lika spännande.

– Vi har i nuläget inte några planer på att titta på den frågan, säger Malin Tykesson, pressekreterare för Socialdemokraterna i Region Skåne, till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00