Svettklinik lastar SKL och Försäkringskassan för stängning

VÅRD UTOMLANDS. Svenska bolaget Svettmottagningen stänger sin klinik i Danmark. Orsaken är sänkta ersättningar från Försäkringskassan för de svenska patienter som behandlas där.

I mars publicerade Sveriges kommuner och landsting en så kallad transparent prislista över svettbehandlingar, för patienter med hyperhidros, som nu styr den ersättning som Försäkringskassan betalat ut för de patienter som sökt sig utomlands för vård.

Det här har lett till kraftigt minskade ersättningar för svenska Svettmottagningens klinik i Köpenhamn och att den nu ska läggas ned.

– De nya nivåerna täcker inte ens läkemedelskostnaderna, vilket är häpnadsväckande. Ingen kan bedriva verksamhet under dessa förutsättningar, säger Johan Rosengren, verksamhetschef vid Svettmottagningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Rosengren är sänkningen av ersättningarna för behandlingar i strid med EU:s regler, eftersom de inte täcker de faktiska vårdkostnaderna.

En dom bidrog också till stängning

En bidragande orsak till stängningen är också en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i maj månad som begränsade ersättningen för behandling av hyperhidros till händer och armhålor, med hänvisning till att det var den behandling som erbjöds i hemmalandstinget. Det är en dom som Svettmottagningens Johan Rosengren anser strider mot EU-rätten.

– I strid med EU-rätten har Försäkringskassan och Högsta förvaltningsdomstolen omöjliggjort en väl fungerande verksamhet som hjälper tusentals patienter. Det visar att svenska domstolar hellre ser till den svenska sjukvårdsbyråkratins intressen än vad som är bäst för patienterna. Det är mycket allvarligt, säger han. 

Forrige artikel Nationellt råd för att lindra personalbristen Nationellt råd för att lindra personalbristen Næste artikel Westerholm (L) blir hemtjänstutredare Westerholm (L) blir hemtjänstutredare
Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

ÅLDERISM. Delegationen för senior arbetskraft har nyss släppt rapporten "70 är det nya 50" om äldres hälsa. Enligt författaren Ingmar Skoog är Folkhälsomyndighetens underlag för bedömning av 70-åringar under coronakrisen undermåligt.

– Nästan som ett studentarbete, säger han till Altinget.

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

AVHOPP. Professor Harriet Wallberg fick inte det operativa utrymme hon hoppats på och var testkoordinator för covid-19 under endast tre veckor. Enligt Wallberg behöver Sverige börja testa alla med symptom och påbörja smittspårning igen.