Svårt beslut om tandhygienisters utbildning

UTBILDNING. Utbildningen för tandhygienister behöver förlängas till tre år, anser riksdagen. Men frågan är komplex, enligt ministern för högre utbildning Helene Hellmark Knutsson (S).

Riksdagen uppmanade redan år 2013 regeringen att förlänga utbildningen för tandhygienister från två till tre år. Universitetskanslerämbetet kom i början av år 2015 till slutsatsen att fördelarna med en förlängd utbildning är fler än nackdelarna. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) undrar nu återigen vad regeringen har gjort åt frågan, då hon inte ser några spår av en treårig utbildning i budgetpropositionen.

Men enligt minister för högre utbildning Helene Hellmark Knutssons svar på Westerholms skriftliga fråga är det en komplex fråga. Hon hänvisar till svaret på samma fråga, som Barbro Westerholm ställde i våras, att regeringen avser att återkomma med besked.

Forrige artikel Hjälpmedelsutredningen får jobba våren ut Næste artikel Socialstyrelsen ska reformera läkarnas specialistutbildning
Dags att låta regioner och kommuner bestämma själva?

Dags att låta regioner och kommuner bestämma själva?

KOMMENTAR. Regeringen lovar mindre detaljstyrning, men SKL:s siffror visar något annat. Med tanke på de tuffa tider som väntar för kommuner och regioner kanske det är dags att finansminister Magdalena Andersson (S) lyssnar på SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog?