Sommarpraten att hålla koll på – från vaccinforskning till ålderism

Årets sommarvärdar har presenterats. För den som är intresserad av vård och omsorg finns flera program att spana in.

Ditte Roslund

Mikael Dolsten är läkaren från Halmstad som flyttat till USA för att forska kring läkemedel. Han har både arbetat som rådgivare åt Obama-administrationen och deltagit i ett projekt för att bota cancer tillsammans med Joe Biden. 

I dag är Mikael Dolsten forskningschef på Pfizer och han var en av dem som ledde arbetet med att ta fram ett vaccin mot Covid-19. Hans Sommar kommer att handla om läkemedelsforskning och hur jakten på vaccinet gick till. 

Dolstens Sommar sänds 4 juli 13.00.

Att bara lyssna

Ullakarin Nyberg är psykiater och överläkare. Hon räknas som en av Sveriges ledande experter på suicidprevention.

– Mitt Sommar kommer att handla om varför vissa gråter bara de ser mig, hur glädje och sorg löper parallella spår i mitt liv och hur mycket man kan förändra, bara genom att lyssna. Och hur det kändes att plötsligt byta sida och bli patient, berättar hon för Sveriges radio.

Nybergs sommar sänds 17 augusti 13.00.

Rasism och minoritetsstress

Hanna Wallensteen är psykolog och arbetar med att föreläsa om normer, rasism och adoption. Hon är själv adopterad från Etiopien.

– Jag tänker prata om min uppväxt som brun och adopterad under 1970-1990-talen. Jag kommer också att berätta om vad jag möter i dag i mitt arbete som psykolog och föreläsare med särskilt fokus på frågor om normer, rasism och minoritetsstress, säger hon till Sveriges radio.

Wallensteens Sommar sänds 19 juli 13.00.

Den välvilliga ålderismen

Ingmar Skoog är föreståndare vid Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Han forskar kring äldres hälsa och under pandemin har han kritiserat politiker och myndigheter för deras fördomar mot äldre.

I sitt Sommar kommer han att prata om den välvilliga ålderismen, om att 70 är det nya 20 och om att födelseår är viktigare än ålder i livets lotteri. Skoogs Sommar sänds 2 augusti 13.00.

Nämnda personer

Ingmar Skoog

Professor i psykiatri Göteborgs universitet
med. dr. (Göteborgs uni. 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00