Krav på mer pengar till utländsk vårdpersonal

VALIDERING. Socialstyrelsens budget räcker inte längre till för att finansiera kunskapsprov och korta väntetiderna för legitimering av utländsk utbildning. De 8,6 miljoner kronor som regeringen avsatt tidigare i vår räcker heller inte långt.

(Foto: Karolinska institutet)<br><br>
(Foto: Karolinska institutet)

Foto: Erik Cronberg/Karolinska institutet
Ella Sundström

Man pratar om snabbspår, men idag görs allting steg för steg istället för att mycket kan ske parallellt. Det blir Socialstyrelsen som får ta kritiken när det är systemet det är fel på.

Erik Höglund
Avdelningschef för regler och behörighet på Socialstyrelsen

Det är Socialstyrelsen som prövar behörighet för hälso- och sjukvårdsutbildningar utomlands. Sedan lång tid tillbaka ansvarar myndigheten även för kompletterande utbildningar för de som ansöker om legitimation och har utbildat

Dokumentation

Godkännandet av utländsk examen

Socialstyrelsen ska pröva ansökningar om legitimation och handlägger/prövar behörighet utifrån olika regelverk om den sökande är utbildad i Sverige, EU- eller EES-land eller i så kallat tredje land. Antalet ansökningar har mellan 2012 till 2014 ökat från dryga 1 200  om året till cirka 2 000. Baserat på Migrationsverkets prognoser om antalet asylsökande anser Socialstyrelsen att den siffran kommer att ligga kvar på omkring 2 000 årligen.

Genom ett EU-direktiv, som ska vara implementerat senast den 18 januari 2016, kommer Socialstyrelsen få nya arbetsuppgifter. Exempelvis skärps kravet på lämplighetsprov och kontrollen av språkkunskaper. Även handläggningstider måste kortas. Enligt direktiven ska ett lämplighetsprov ges inom sex månader efter begäran.

 


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00