Debatt

Slutreplik: SKR borde kräva att digitala vårdmöten erbjuds

SLUTREPLIK. SKR borde ha tagit ansvar genom att komma överens i förhandlingen om ersättningsnivåerna för digitala vårdmöten. De borde också sätta som krav att digitala vårdmöten ska erbjudas, skriver Margareta Haag och Barbro Sjölander.

Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Margareta Haag
Ordförande, Svenska Ödemförbundet
Barbro Sjölander
Ordförande, Nätverket mot gynekologisk cancer


Marie Morell (M) konstaterar att Sveriges kommuner och regioner (SKR) inte kom överens med Fysioterapeuterna och Sveriges läkarförbund om ersättningsnivåer för digitala vårdmöten – trots en uttalad vilja från regeringen att öka de digitala vårdmötena till följd av covid-19.

Läs också

Nu ska förhandlingar ske i varje region. Vi tycker att SKR borde ha tagit ansvar och underlättat genom att komma överens i förhandlingen om ersättningsnivåerna. Och också sätta som krav att digitala vårdmöten ska erbjudas. När vi tittar på avtalet för exempelvis Region Stockholm, kan vi inte se att det finns några skyldigheter att arbeta för och underlätta digitala vårdmöten inom rehabilitering.

Många vågar inte

Hur ska vården bli personcentrerad om de som bäst behöver rehabiliteringen inte kan delta i den rehabilitering de remitterats till på grund av att avtal stipulerar att man måste delta fysiskt?

När vi tittar på avtalet för exempelvis Region Stockholm kan vi inte se att det finns några skyldigheter att arbeta för och underlätta digitala vårdmöten inom rehabilitering.

Margareta Haag och Barbro Sjölander

På grund av infektionsrisk och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det många som inte kan eller vågar delta i behandlingen fysiskt. Detta gör att patientens medverkan i vården inte kan genomföras.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

"SKR och regionerna försöker inte stoppa digitala vårdmöten"

Digitala lösningar är nu särskilt viktigt för patienter som tillhör riskgrupper för covid-19 och alla regioner är måna om att säkerställa deras trygghet. Det stämmer inte att SKR och regionerna försöker stoppa digitala vårdmöten, skriver Marie Morell (M), SKR.

Debatt: Regionerna höjer tonläget och lämnar förhandlingsbordet

Delar av rehabiliteringen för cancerpatienter går mot sin undergång. Trots köer har mottagningar stått tomma på grund av permitterad personal. Orsaken är konflikt om vem som ska betala för digitala vårdmöten. Man baxnar som patientföreträdare, skriver Margareta Haag och Barbro Sjölander. 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00