Skilda åsikter om ursäkt till tvångssteriliserade

KOMPENSATION. Riksdagen har beslutat om en ekonomisk ersättning till de personer som tvingats sterilisera sig för att få byta juridiskt kön. Men frågan om en offentlig ursäkt är fortsatt obesvarad från regeringen och åsikterna kring en sådan ursäkt går isär.

Riksdagen har beslutat om ersättning till den sista gruppen tvångssteriliserade. Men frågan om en officiell ursäkt och ceremoni avgörs i Rosenbad (den vänstra byggnaden), av regeringen.
Riksdagen har beslutat om ersättning till den sista gruppen tvångssteriliserade. Men frågan om en officiell ursäkt och ceremoni avgörs i Rosenbad (den vänstra byggnaden), av regeringen.Foto: Ola Hjalmarsson/Altinget
Johanna Alskog

Den ekonomiska ersättningen i sig är ett bevis för att staten påtar sig ansvaret för att det som skedde var fel.

Barbro Westerholm (L)

Det var fel av staten att kräva att en person var steril för att få byta juridiskt kön. Därför ska dessa personer kompenseras med 225 000 kronor, beslutade en enhällig

Dokumentation

Detta gäller

Möjligheten att få ekonomisk ersättning gäller dem som ansökt om ändrad könstillhörighet under tidsperioden 1 juli 1972-30 juni 2013 och fått ansökan beviljad.

Kravet på att personer som vill ändra könstillhörighet inte ska ha någon fortplantningsförmåga togs bort den 1 juli 2013.

Ersättningen är 225 000 kr per person. Ansökan om ersättning ska göras skriftligen av personen själv och den lämnas till och prövas av Kammarkollegiet. Ansökan ska ha kommit in senast den 1 maj 2020.

Mer information om hur man ansöker finns på Kammarkollegiet.

Riksdagens betänkande Statlig ersättning till personer som har fått ändrad könstillhörighet fastställd i vissa fall


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00