Riksdagsseger för blinda och hörselskadade

RIKSDAGSMAJORITET. Alliansen och Sverigedemokraterna kommer att stoppa regeringens förslag att ta bort schablonersättningen till blinda och gravt hörselskadade. Det innebär en seger för handikappförbunden som har kämpat hårt mot ändringen. 

Regeringens förslag att ta bort den schablonersättning som blinda och gravt hörselskadade får i dag kommer att fällas i riksdagen. Det står klart då Alliansen har lämnat in en gemensam följdmotion om att reglerna inte ska ändras – en motion som Sverigedemokraterna avser att stödja. Det säger SD-ledamoten Julia Kronlid till Altinget.

– Vi vill i vår motion avslå hela delen av propositionen som rör ändrade regler för stöd till vuxna, men Alliansens motion gäller endast att behålla schablonersättningen till blinda och hörselskadade. Den kommer vi att ställa oss bakom, säger hon.

Förslaget om schablonersättningen ingår i en proposition om flera ändringar av stöd till personer med funktionsnedsättning. Schablonersättningen bör strykas, enligt regeringen, och istället ska blinda och gravt hörselskadade ansöka om merkostnadsersättning. Det vill säga utifrån individuella bedömningar.

Detta är en ändring som Synskadades riksförbund, Sveriges dövas riksförbund, Förbundet Sveriges dövblinda och Unga med synnedsättning har kämpat emot med näbbar och klor.

Propositionen innehåller andra bra reformer, anser Neven Milivojevis, intressepolitisk chef vid Synskadades riksförbund och beklagar att regeringen tagit med en så uppenbar försämring som att ta bort schablonersättningen i propositionen. Samtidigt är han mycket nöjd att intresseorganisationerna har vunnit gehör hos andra partier.

Alliansen: "Onödig byråkratisering"

Att ta bort schablonersättningen vore att skapa en onödig byråkratisering och samtidigt en försämring för berörda grupper, enligt de fyra allianspartierna i sin gemensamma motion:

"Vi ser inte behovet av att blinda eller gravt hörselskadade individuellt ska behöva styrka sina omkostnader då dessa funktionsnedsättningar i hög grad generellt medför liknande behov för alla som drabbas av dem."

Sverigedemokraterna är inne på en liknande linje i sin motion:

"Vi ställer oss kritiska till detta ifall det innebär en orimlig redovisningsbörda för den sökande som resulterar i ett orättvist utfall av beviljat stöd beroende på vilka resurser och hjälp från omgivningen den sökande har."

Även Vänsterpartiet har lagt en följdmotion, men den innebär att hela propositionen ska avslås av riksdagen.

LÄS OCKSÅ: "Säkra handikappersättningen"

Forrige artikel Kritik mot blåljusutredningen: Kritik mot blåljusutredningen: "Vi borde varit med i analysen" Næste artikel Sörmland böjer sig för SKL Sörmland böjer sig för SKL
Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

ÅLDERISM. Delegationen för senior arbetskraft har nyss släppt rapporten "70 är det nya 50" om äldres hälsa. Enligt författaren Ingmar Skoog är Folkhälsomyndighetens underlag för bedömning av 70-åringar under coronakrisen undermåligt.

– Nästan som ett studentarbete, säger han till Altinget.

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

Fd testkoordinator: Sverige behöver en annan coronastrategi

AVHOPP. Professor Harriet Wallberg fick inte det operativa utrymme hon hoppats på och var testkoordinator för covid-19 under endast tre veckor. Enligt Wallberg behöver Sverige börja testa alla med symptom och påbörja smittspårning igen.