Seg kamp för kuratorslegitimation snart över

LEGITIMATION. I decennier har Akademikerförbundet SSR slagits för att kurator inom hälso- och sjukvården ska bli ett legitimationsyrke. Nu är mållinjen i sikte, till förbundsordförande Heike Erkers glädje.

Det räcker med en snabb sökning på riksdagens hemsida för att se att frågan om att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården inte började debatterades i förrgår. Tvärtom har kampen om en legitimation pågått i decennier. Varför det har tagit så lång tid är svårt att svara på, enligt Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

– Vissa tider har frågan legat rätt långt fram, sen har det hänt någonting. Samtidigt har legitimeringen av andra yrken gått mycket snabbare. Jag tror det beror på att det rör psykosociala frågor inom vården, det anses inte lika viktigt, säger hon till Altinget.

Men riksdagen ansåg det i alla fall tillräckligt viktigt för att försommaren 2015 rikta ett tillkännagivande till regeringen att återkomma med ett förslag om kuratorslegitimation. Och nu har regeringen skickat ut ett skarpt förslag på remiss. Enligt förslaget ska kurator inom hälso- och sjukvården bli ett legitimerat yrke från och med år 2019. Grunden för legitimationen ska bli en yrkesexamen, en ettårig påbyggnadsutbildning. Behörighetskrav till påbyggnadsutbildningen ska vara en socionomexamen.

Login