Satsning på sexualundervisning i ungdomshem

SAMLEVNAD. Statens institutionsstyrelse ska göra en satsning på sex- och samlevnadsundervisning på ungdomshemmen och för klienterna inom missbruksvården.

Johanna Alskog

Statens institutionsstyrelse ska göra en satsning på sexuell hälsa för ungdomarna på ungdomshemmen och för de vuxna klienterna som vårdas för missbruk på LVM-hemmen. Uppdraget finns i regeringens regleringsbrev till myndigheten för år 2017, men initiativet kommer från Statens institutionsstyrelse, berättar Åsa Frodlund vid avdelningen för utveckling av vård och behandling på SiS.

Något förenklat handlar det om att se över och utveckla sex- och samlevnadsundervisningen, enligt Åsa Frodlund som samtidigt påpekar att även de vuxna klienterna i missbruksvården ingår i uppdraget.

– Men SiS behöver göra vissa anpassningar för våra grupper. Det är många som utsätter sig för större risker, fler som har sex mot sin vilja, som gör tidigare debut, fler som har oskyddat sex. Risktagandet är större, säger hon till Altinget och hänvisar bland annat till en intervjustudie om sexuell hälsa bland ungdomar som är placerade på SiS ungdomshem.

Sortera bland insatserna

Första steget i uppdraget är att se över vilka insatser som finns i dag, att sortera bland existerande samtalsgrupper och befintliga uppdrag som berör området. Dessutom behöver man se över befintligt utbildningsmaterial och personalens kompetens.

Vi behöver utveckla metoder och förhållningssätt för att främja ungdomar och klienters sexuella hälsa på ett likvärdigt sätt. Insatser på det här området har varit ojämnt fördelade i verksamheten och kommit flickor till del i större utsträckning. Med sexuell hälsa menar vi en sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld. På området reproduktiv hälsa behöver vi utveckla ett främjandearbete som kan bidra till att förebygga oönskade graviditeter och upprepade aborter.

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering på Statens institutionsstyrelse 2015-2018

– I en tidigare satsning mot prostitution och människohandel tog vi fram ett material som används i verksamheten och som tycks fungera bra. Delvis handlar det här om att samla ihop material och att göra anpassningar.

Under året räknar Åsa Frodlund också med att man ska hinna med att genomföra regionala seminarier, med verksamheterna ute i landet, för att diskutera vad som är väsentligt att få med.

Utbildningar under 2018

SiS räknar med att få ett fortsatt uppdrag under 2018.

– Då borde vi ha alla byggstenar och kan ta fram och starta upp utbildningsinsatser, säger Åsa Frodlund och tillägger att tanken inte är att köpa in externa utbildningar till ungdomarna och klienterna, utan att det är den egna personalen som ska utbildas för att i sin tur undervisa ungdomar och klienter. Om det blir sjuksköterskor, pedagoger eller psykologer som ska vidareutbildas återstår att se.

Dokumentation

Om Statens institutionsstyrelse

SiS har 24 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare.

Chef för myndigheten är generaldirektör Kent Ehliasson.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00