Debatt

Replik: Sjukvården klarar sig inte utan bemanningspersonal

Det börjar bli tröttsamt med nidbilden av bemanningspersonal inom vården. Vi gör rigorösa kvalitets- och bakgrundskontroller av den personal vi hyr ut till vården och är trygga i att vi fångar upp eventuella problematiska konsulter, skriver fyra vd:ar inom bemanningsbranschen.

När sjuksköterskor får välja själva var de vill arbeta kommer privata vårdgivare och vårdbemanning klart före regioner och kommuner, skriver debattörerna.
När sjuksköterskor får välja själva var de vill arbeta kommer privata vårdgivare och vårdbemanning klart före regioner och kommuner, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Magnus Lejelöv
Vd Colivia Sweden
Torbjörn Ferndahl
Vd ABC Doctor
Arvin Ali
Vd Stensjö vårdresurs
Magnus Lundqvist
Vd Sjuksyrra
Erik Hellgren
Vd Agito 

 

I Altinget skriver tre KD-politiker om vårdbemanning och hur en marknad skulle kunna justeras för att bli än effektivare och mer samarbetsinriktad sådan. Debattinlägget har ett antal felaktiga antaganden i sig men låt oss inte börja med pajkastning, utan ta tillvara på anslaget. Det liknar väldigt mycket det som vi har lyft i två artiklar i Dagens medicin.

”Rätt använt så är inhyrd bemanningspersonal en bra möjlighet för regionerna att klara såväl bemanning som vårdkvalitet och god ekonomisk hushållning.” Debattörerna beskriver möjligheten med ovanstående ord och vi kan bara hålla med. Det som kanske skiljer oss åt är hur vi tar oss dit. Låt oss bryta ned det hela, helt enkelt.

Vårdkvalitet i centrum

  • Rätt använt. Det är ju alltid svårt att veta vad som är rätt använt men vi anser att det finns två rätt tydliga områden som borde inkluderas i detta. Att precis som i andra industrier täcka upp för sjukdom, arbetstoppar och uppsägningar. Men även att skapa luft i systemet och skapa möjligheter för den fasta personalen att kunna göra sitt jobb under rimliga arbetsförhållanden. Om en avdelning tar in en resurs för att skapa luft i systemet kan den fasta personalens villkor bli bättre och mer flexibla under en tid.
  • God ekonomisk hushållning. Om regioner och kommuner förbättrar sin framförhållning, tydlighet och transparens kan vi från bemanningssidan förtydliga och underlätta den ekonomiska hushållningen. Finns förutsättningar och långsiktighet är vi naturligtvis intresserade av att hitta just långsiktiga lösningar som gynnar alla fyra parter (det offentliga, bemanningsföretagen, de arbetande konsulterna och framförallt patienterna). Självklart kommer det alltid uppkomma plötsliga behov, men ju mer framförhållning båda parter kan ha desto mer kan vi underlätta för varandra.
  • Vårdkvalitet. Den här delen är en nyckel för oss. Vi är rätt trötta på nidbilden som finns kring bemanningsföretag som slänger ut farliga läkare och sköterskor till vården. Vi gör rigorösa kvalitets- och bakgrundskontroller av den personal vi hyr ut till vården och är trygga i att vi fångar upp eventuella problematiska konsulter. Vi är mer än gärna transparenta med detta kontra motparten och tar gärna en dialog kring hur vi ska lösa detta till nöje för alla. Vårdkvalitet måste alltid stå i centrum.

Dialogen måste inkludera bemanningsföretagen

Vi ser inte att vi är speciellt långt ifrån varandra i dessa frågor men det finns ett par saker till vi skulle vilja belysa. Enligt debattörerna löser vi det genom att facken och SKR tar en dialog. Ur vårt perspektiv känns det som att vi tar bort en aktör från förhandlingsbordet. Det kommer sällan att gynna ett långsiktigt samarbete. Bjud även in representanter från stora och små bemanningsföretag för att få skapa en helhetsbild i dialogen och lyfta allas möjligheter och utmaningar för att lösa framtidens kompetensförsörjning även ur detta perspektiv.

Vi behöver anpassa vården efter hur personalen vill arbeta och inte tvärtom.

När sjuksköterskor får välja själva var de vill arbeta kommer privata vårdgivare och vårdbemanning klart före regioner och kommuner. Detta är så klart beklagligt ur ett systemperspektiv men också en signal på att allt inte görs rätt hos de offentliga arbetsgivarna.

Fråga varför konsulten väljer bort regionen

Låt oss lära av de som arbetar för oss och skapa en förståelse för varför de väljer just bemanning. Vi lovar att det inte bara handlar om lön utan aspekter såsom flexibilitet, uppskattning, närvarande chefer och möjlighet att påverka är minst lika centrala.

Läs också

En konsult väljer bort regionen och således mycket av tryggheten i anställningsformen, ofta är jobben långt hemifrån och endast fokuserade på produktion. Om så många är beredda att sova ensamma på ett vandrarhem och missa tid med sin familj och ändå tycker att det är värt det är det en signal vi behöver lyssna på som system. Vi behöver anpassa vården efter hur personalen vill arbeta och inte tvärtom.

Vi ser fram emot att diskutera vidare kring denna fråga – med debattörerna, med facken och med SKR. Vi tror stenhårt på att bemanning kommer att vara nödvändigt i dag och i framtiden och hoppas att vi tillsammans kan skapa en marknad där bemanning ses som ett positivt komplement till den ordinarie vården.

Läs tidigare inlägg i debatten

KD: Stoppa kaoset med hyrpersonal inom vården

Den inhyrda personalen inom vården ökar. Nu behövs en annan strategi för att få bukt med skenande kostnader och bristande bemanning. Det menar Malin Gabrielsson (KD), regionråd Region Västmanland, Jimmy Loord (KD), oppositionsråd Region Kalmar och Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare Kristdemokraterna Region Västerbotten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00