Region Skåne nobbar kulturdoulor i förlossningsvården – trots efterfrågan

MP i Region Skåne vill införa kulturdoulor i förlossningsvården för att öka jämlikheten och minska skador. Men Alliansen anser inte att det behövs då regionen redan använder tolkar. Doulan skapar trygghet för kvinnor i en utsatt situation, enligt Eva Nordlund, Barnmorskeförbundet.

I april tar regionfullmäktige i Skåne ett slutgiltigt beslut om kulturdoulor.
I april tar regionfullmäktige i Skåne ett slutgiltigt beslut om kulturdoulor.Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Fakta om kulturdoulor

Kulturdoulor är en kostnadsfri tolk som vissa regioner ger utländska kvinnor under förlossning.

Doulan är tänkt att skapa trygghet för gravida kvinnor och kvinnans familj, både kommunikativt och kulturellt under och innan själva förlossningen.

Många regioner inklusive Stockholm, Uppsala och Värmland har redan kulturdoulor som ett alternativ.

I Region Skåne är politikerna oense om kulturdoulor inom förlossningsvården. Kulturdoulor är en tolk som ger stöd innan och under förlossningen till mödrar som inte talar svenska. 

– Kulturdoulor har varit väldigt uppskattat och efterfrågat bland vårdpersonalen och barnmorskorna. Så det är ett bra extra stöd för dem eftersom en förlossning kan vara väldigt kritisk och gå snabbt, säger Mätta Ivarsson (MP), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden till Altinget.

Mätta Ivarsson
Mätta Ivarsson Foto: Miljöpartiet
 

Avslag från Alliansen

I juni 2021 lämnade Miljöpartiet in en motion om att införa kulturdoulor i förlossningsvården, något som nu avslås av Alliansen i Skåne. Enligt Ivarsson är förlossningsvården i Skåne ojämlik och hon menar att kulturdoulor är ett sätt för regionen att minska sannolikheten för mödradödlighet och dödfödda barn. 

Men Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Gilbert Tribo (L) håller däremot inte med om att förlossningsvården i Skåne är ojämlik utan kulturdoulor.

Gilbert Tribo
Gilbert Tribo Foto: Liberalerna

– Vi har stärkt upp arbetet mot barnadödlighet och det måste ju först få ge effekt. Bland annat har vi börjat arbeta med caseload midwifery. Det vill säga att alla kvinnor ska kunna ha kontakt med en och samma barnmorska både på mottagningen men också under förlossningen, säger Gilbert Tribo till Altinget. 

Det handlar jättemycket om kommunikation för att kunna ta emot mödrar och förstå hur de känner.

Eva Nordlund
Ordförande Barnmorskeförbundet

Barnmorskeförbundet: ”Brobyggare”

Barnmorskeförbundet är kritiska till Alliansen i Skånes motionssvar. Eva Nordlund som är ordförande i Barnmorskeförbundet säger att kulturdoulor fungerar som brobyggare där det behövs någon som kan tolka och förklara. 

– Det här är inte ett svar där man går på djupet och funderar på vad kommunikation är och hur det kan leda till mer jämlik vård. För vi vet att den här gruppen är mycket mer utsatt. Det handlar jättemycket om kommunikation för att kunna ta emot mödrar och förstå hur de känner, säger Eva Nordlund till Altinget. 

Eva Nordlund.
Eva Nordlund. Foto: Elisabeth Ubbe

Graviditetsenkäten

I motionssvaret hänvisar Alliansen i Skåne till graviditetsenkäten som är gjord av Statistiska centralbyrån (SCB). Enligt enkäten anser mödrar i Skåne att förlossningsvården är bra, 90 procent säger till och med att de skulle kunna rekommendera förlossningsvården i Skåne.

Däremot har graviditetsenkäten inte funnits lika länge på andra språk. Sedan april 2021 gjordes enkäten tillgänglig på 7 andra språk, men svarsfrekvensen har ännu varit låg. 

– Man kan översätta både texter på 1177 eller graviditetsenkäten, men det kommer fortfarande finnas grupper man inte når fram till och hur når vi fram till dem? I Stockholm där jag befinner mig har vi en kulturdoulaverksamhet som succesivt byggts upp och där det blivit tydligt att doulans roll fungerar som brobyggare när man inte når fram utifrån en kulturell kontext, säger Eva Nordlund.

 

Ibland behöver vården en snabb tolk och då kan det vara mycket smidigare att ha en digital.

Gilbert Tribo
Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Digitala tolkar

I Region Skåne arbetar man man redan med telefontolkar och digitala tolkar på jour. Enligt Gilbert Tribo kan det vara effektivare i vissa lägen att förlossningskliniken förser mödrarna med den typen av tolk. 

– Det viktiga är att du kan göra dig förstådd och förlossningsvården i Skåne jobbar redan mycket med tolkar. Vården tillhandahåller tolkar och ibland behöver de en snabb tolk och då kan det vara mycket smidigare att ha en digital eller telefontolk i stället för att behöva köra dit någon, säger Gilbert Tribo. 

I april tar regionfullmäktige i Skåne beslut om motionen. Både Gilbert Tribo och Mätta Ivarsson tror att Alliansen i Skånes motionssvar kommer gå igenom.

Nämnda personer

Gilbert Tribo

Regionstyrelsens vice ordförande (L) Region Skåne, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ledamot (L) SKR:s sjukvårdsdelegation
Studier vid Socialhögskolan i Lund

Eva Nordlund

Förbundsordförande Svenska barnmorskeförbundet
Leg. barnmorska

Mätta Ivarsson

Ledamot i regionfullmäktige (MP)Region Skåne, gruppledare (MP) Region Skåne

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00