Regeringen: Tandvården ska bli mer jämlik

TANDVÅRD. Skånska regionrådet Henrik Fritzon (S) vill göra tandvården till en valfråga. Regeringen är redan på väg att tillsätta en utredning om en mer jämlik tandvård.

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

"Gör tandvården till en valfråga" skriver Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, i en debattartikel på DN Debatt. Regionrådet vill lyfta frågan om att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet inför Socialdemokraternas partikongress i april.

– Det skulle vara en av de största rättvisereformerna på många många år, säger Henrik Fritzon till Altinget.

Regeringen är redan inne på samma linje. Tandvården behöver bli mer jämlik och en utredning kommer att tillsättas. Det skriver regeringen i en färsk lagrådsremiss om förändringar och förbättringar av tandvårdsstödet. Lagrådsremissen fick i veckan grönt ljus från juristerna i Lagrådet.

Ska minska socioekonomiska skillnader

Det framgår inte i lagrådsremissen om regeringen avser att gå lika långt som regionrådet Henrik Fritzon vill, men det finns socioekonomiska skillnader i befolkningens tandhälsa, konstaterar regeringen. Därför ska utredningen bland annat få i uppdrag "att analysera och föreslå åtgärder som kan bidra till att minska de socioekonomiska skillnaderna i tandhälsa till exempel genom att fler regelbundet och i förebyggande syfte söker tandvård".

Mer detaljer inför S-kongress

Det skulle stärka vår image som ett välfärdsparti, vilket historiskt har varit Socialdemokraternas allra bästa gren.

Henrik Fritzon om att en tandvårdsreform skulle vara en angelägen valfråga för S

Mer detaljer finns däremot i handlingarna inför Socialdemokraternas partikongress. Partiet beslutade redan år 2009 att målet på sikt ska vara att patientkostnaderna för tandvård omfattas av ett högskostnadsskydd som motsvarar det inom hälso- och sjukvården. I sitt yttrande inför kongressen i april skriver partistyrelsen att det är en långsiktigt målsättning som kommer att kräva dyra reformer, men att ett steg i just den riktningen är att tillsätta en utredning "om hur tandvårdssystemet kan förändras för att närma sig hälso- och sjukvårdens system"

Partiledningen skriver även att det i utredningsuppdraget ska ligga "att ställa högre krav på insyn i tandläkarens verksamhet och på deras kompetensutveckling".

– Socialdemokraterna har i många haft beslut på att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet, men man har aldrig tagit tag i frågan, säger Henrik Fritzon som anser att Socialdemokraterna ska gå till val på att reformen ska genomföras fullt ut under nästa mandatperiod.

Reformen skulle, enligt Fritzons debattartikel, kosta runt 20 miljarder kronor, om tandvården skulle bli skattesubventionerad i samma grad som sjukvården är i dag.

Förbund som fick gehör

En remissinstans som har efterfrågat en utredning för en jämlikare tandvård, när förslaget om ett förbättrat tandvårdsstöd var ute på remissrunda, var Handikappförbundens samorganisation, HSO. Handikappförbunden föreslår i sitt yttrande att det tillsätts en utredning "för att se över de olika delsystemen i tandvårdssystemet så att tandvården för de mest utsatta grupperna säkerställs. Utöver det bör man utreda om det behövs riktade insatser till utsatta grupper".

Martina Bergström, vid HSO:s intressepolitiska enhet, är positiv till att regeringen ska tillsätta en utredning för att minska de socioekonomiska skillnaderna inom tandvården. Men från HSO:s sida vill man lyfta fram att det inte går att lösa hela problemet med ojämlikhet genom att endast fokusera på mer förebyggande tandvård. Funktionsnedsättningar, kroniska sjukdomar och vissa läkemedel kan leda till stora problem med munhälsan. För många individer leder detta till höga kostnader.

– För dessa individer räcker det inte med förebyggande tandvård. För att täcka in både de socioekonomiska skillnaderna och de problem som många våra medlemmar har, då krävs ett liknande högkostnadsskydd som finns inom hälso- och sjukvården, säger Martina Bergström till Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00