Regeringen lägger sig inte i Socialstyrelsens riktlinjer

PSYKISK OHÄLSA. Regeringen tänker inte lägga sig i Socialstyrelsens medicinska rekommendationer vid psykisk ohälsa. Det sade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) om det omdiskuterade förslaget till nya riktlinjer för behandling av ångest och depression.

Johanna Alskog

Den grundfråga och problematik som debattörerna vill lyfta fram, det vill säga att psykofarmaka ökar, kan det finnas flera orsaker till. Där blir det extra viktigt att försöka ta reda på roten till att psykofarmaka ökar mycket. 

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S)

- När det gäller den pågående processen att ta fram dessa riktlinjer vore det helt orimligt om regeringen gick in och försökte ändra i den pågående processen eller hade åsikter

Dokumentation

Debatt på Altinget om Socialstyrelsens förslag

"Barn och unga kan drabbas hårt av Socialstyrelsens förslag"
Vad tänker sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) göra för att minska användningen av psykofarmaka bland barn och unga? Det undrar Vänsterpartiets Karin Rågsjö med anledning av det kritiserade förslaget från Socialstyrelsen som innebär en slagsida åt läkemedelsbehandling vid ångest och depression.

Patienter höjer sina röster mot Socialstyrelsens nya riktlinjer
Mediciner, elbehandling och KBT blir allenarådande i Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer för behandling av depression och ångest. Många kommer att drabbas om riktlinjerna går igenom, skriver psykologstudenterna Helena Björck och Katarina Cederin som startat patientuppropet Rör inte min terapi.


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00