Isländsk politiker vill stoppa ovaccinerade barn

KORTNYTT. Reykjaviks ordförande i kommunfullmäktige Hildur Björnsdóttir vill stoppa barn som saknar viktiga vaccinationer från att delta på förskolan. Framförallt för att de är en fara för andra barn.

Josefin Lingström

Kommunpolitikern Hildur Björnsdóttir kommer nu lägga fram ett förslag till kommunfullmäktige om införa ett stopp för barn som inte är vaccinerade. Anledningen är att föräldrarna till dessa barn utsätter andra barn för fara. Framförallt de yngre barnen som ännu inte hunnit få vaccin och därmed riskerar att få smittsamma sjukdomar.

Läs också: Forskare: Förskolans nya läroplan kommer skapa diskussion

Förslaget har kritiserats och enligt Islands chefsepidemiolog är redan 91 procent av barnen under 18 månader vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund. Deras mål är att nå 95 procent.

– Men anledningen till att antalet inte är högt nog är enligt vår uppfattning inte att föräldrar inte vill vaccinera sina barn. Istället handlar det om vissa systemfel som hör samman med hur man registrerar sig och hur man når vissa grupper så att de kan kallas till vaccinering, säger chefsepidemiolog Thorulf Gudnason till nyhetssajten Visir.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00