Debatt

Ovärdigt att kvinnor tvingas vänta på vård

Kvinnor som drabbas av endometrios får sällan den vård de behöver. Följden blir att många mer eller mindre tvingas ge upp livet, och i värsta fall slutar det med att de önskar ta sitt liv, skriver riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD).

”Endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem.”
”Endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem.”Foto: Isabell Höjman/TT
Markus Wiechel
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Endometrios är en mycket vanlig sjukdom som i dag drabbar ungefär 10 procent av alla kvinnor. Trots det faktum att sjukdomen är vanlig är den fortfarande ganska okänd bland allmänheten, och endometriosdrabbade kan ibland få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem. I vissa fall får de inte någon diagnos över huvud taget, vilket innebär att de inte får vård i tid.

Livshotande konsekvenser

Följden av detta blir att kvinnor som drabbats av detta mer eller mindre tvingas ge upp livet, där det i värsta fall slutar med att de önskar ta sitt liv. En kvinna som intervjuas i tidningen Allas vittnar bland annat om hur toalettbesök gör så ont att hon gråter av smärta. Flera som drabbas av denna sjukdom måste i många fall leva långa perioder av sjukskrivning, medicinsk behandling, upprepade kirurgiska ingrepp och/eller infertilitetsbehandlingar med betydande negativ påverkan på livskvaliteten.

Trots den brist på kunskap som finns måste dock alla kvinnor som befaras vara drabbade få en chans att få en diagnos, så att rätt behandling kan ges snabbt.

Sjukdomens orsaker är i dag ofullständigt kända, men det finns många teorier som har framförts. Sannolikt ser man ett samspel mellan genetiska faktorer, immunologiska faktorer och miljöfaktorer som ligger bakom sjukdomens uppkomst.

Mer kunskap behövs

Oavsett orsak är det uppenbart att alldeles för lite krut läggs på att lära sig mer. Forskare hoppas dock att forskning kommer att bidra till att öka kunskapen om sjukdomens bakomliggande orsaker, dess påverkan på kroppen – såsom fertilitet samt association med äggstockscancer, för vilken det i dag finns en något ökad risk. Därmed bör kunskap potentiellt kunna öka livskvaliteten för denna patientgrupp.

Trots den brist på kunskap som finns måste dock alla kvinnor som befaras vara drabbade få en chans att få en diagnos, så att rätt behandling kan ges snabbt. En ”besparing” på denna patientgrupp innebär således också fler långtidssjukskrivna och sjukpensionärer och många fler sjukdagar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00