Omstridd sjukvårdsdirektör avgår: ”Två stora kriser”

Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist meddelade under onsdagen att hon har beslutat att lämna sin tjänst. Under hennes ledarskap har regionen genomgått flera stora kriser.

Under Maria Söderkvists ledarskap har regionen fått kritik om missförhållanden från en lokal läkarförening.
Under Maria Söderkvists ledarskap har regionen fått kritik om missförhållanden från en lokal läkarförening.
Marie Lundahl

Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen meddelade under onsdagen att hon avgår.

 

Maria Söderkvist.
Maria Söderkvist. Foto: RJH

– Jag bor i Stockholm och har pendlat till Östersund, samtidigt som jag har haft ett otroligt tufft uppdrag, både när det gäller den ekonomiska situationen där vi inte hade råd att betala lön till medarbetarna och även när pandemin slog till, säger hon till Läkartidningen.

– Det har varit två stora kriser att hantera, vilket har varit väldigt lärorikt och intressant. Men nu känner jag mig trött och sliten och vill jobba på hemmaplan nära min familj.

Kritik från läkare

Enligt tidningen har Maria Söderkvist fått en hel del kritik under sin tid som hälso- och sjukvårdsdirektör.

I november skrev den lokala läkarföreningen ett öppet brev till regionledningen och krävde hennes och övriga sjukhusledningens avgång. Läkarföreningen ansåg att hennes förtroende var förbrukat efter en lång tid av missförhållanden. Maria Söderkvist blev kvar men regiondirektör Hans Hellstrand avskedades i december med omedelbar verkan.

– Situationen har inte ändrats. Det misstroende som vi uttryckte i höstas kvarstår. Så vi är nöjda med att hälso- och sjukvårdsdirektören slutar även om vi tycker att det har tagit lång tid, säger Annika Östling, läkarföreningens ordförande.

”Omtumlande”

Tillförordnad regiondirektör Anders Byström menar att situationen är ”omtumlande” men att han har ”full förståelse” för att Maria Söderkvist vill sluta.

– Nu måste vi börja titta på vem som kan bli tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och sedan får vi ta ställning till hur vi lägger upp rekryteringen för en ny, säger han till Läkartidningen.

Enligt Maria Söderkvist är kritiken inte orsaken till att hon avgår. Vad hon ska göra härnäst vill hon inte avslöja, förutom att det är cykelavstånd till där hon bor i Stockholm.

Nämnda personer

Maria Söderkvist

Verksamhetschef för omvårdnadsområde graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00