Omstridd lag klubbas igenom

KORTNYTT. Samtyckeslagen har diskuterats under lång tid och kritiserats för att vara otydlig. Nu har beslut tagits och lagen träder i kraft den 1 juli 2018. 

Hedda Jakobsson

Riksdagen har klubbat igenom den omstridda samtyckeslagen. Principen i lagen är att sex ska vara frivilligt och att motsatsen är olaglig. I samband med att lagen träder i kraft skärps även straffen och fler handlingar blir kriminella. 

Lagen gör det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja, eller visat att den vill delta. I dag krävs det att gärningsmannen använder våld eller utnyttjar offrets särskilt utsatta situation för att situationen kan anses olaglig.

Läs också: Här är Socialdemokraternas förslag för välfärden

Kritiken som har lyfts i samband med förslaget är att Lagrådet upplever lagen som otydlig. Därför förtydligade regeringen lagtexten som nu antagits av riksdagen. Den nya formuleringen lyder: ”vid bedömning av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt”.

Morgan Johansson (S) sade följande till SVT när förslaget presenterades i mars. 

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation. 

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00